Skip to main content

Ντελ Πόντε: Αρκετές αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου από Άσαντ

Οι αποδείξεις είναι επαρκείς για να καταδικαστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, είμαι βέβαιη, δήλωσε η Κάρλα ντελ Πόντε.

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία έχει αρκετές αποδείξεις προκειμένου να καταδικάσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με το μέχρι πρότινος μέλος της, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την παραίτησή της.

Η Ντελ Πόντε, πρώην γενική εισαγγελέας της Ελβετίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρησή της δηλώνοντας πως έχει απογοητευθεί από την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεχίσει την εργασία της Επιτροπής, δημιουργώντας ένα ειδικό δικαστήριο για τη Συρία που θα δικάσει φερόμενους ως εγκληματίες πολέμου.

«Οι αποδείξεις είναι επαρκείς για να καταδικαστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, είμαι βέβαιη», δήλωσε η πρώην ειδική εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου σε συνέντευξή της στις ελβετικές εφημερίδες Le Matin Dimanche και SonntagsZeitung.

«Όμως εξαιτίας του βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου δεν θα υπάρξουν προς το παρόν ούτε κατηγορίες ούτε ειδικό δικαστήριο», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «χωρίς δικαιοσύνη στη Συρία, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη και άρα κανένα μέλλον».

Η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέιρο, έχει υποβάλει πολλές εκθέσεις αλλά δεν έλαβε ποτέ άδεια από τη Δαμασκό να επισκεφθεί τη Συρία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.