Skip to main content

Νταβούτογλου: Δεν ευθύνονται Ελλάδα και Τουρκία για το προσφυγικό

Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβληματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Την ανάγκη μιας «σταθερής γειτνίασης και φιλίας» με την Ελλάδα επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

«Υποδεχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε αρχικά ο κ. Νταβούτογλου και, αναφερόμενος στους δύο σεισμούς που έγιναν πρόσφατα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο ίδιος τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβληματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.

Σχετικά με το Κυπριακό, εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.

Αναφορά έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας. Πρόκειται, συνέχισε, για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους» συνέχισε ο Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν διαθέτουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ακόμη, ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών.

«Συνομιλούμε και με την Γερμανία, καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας», συμπλήρωσε.