Skip to main content

Νταλάρας:Αν ζούσε ο Κουγιουμτζής θα καυτηρίαζε τα ΟΧΙ που γίνονται ΝΑΙ

Ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας μίλησε για τον Σταύρο Κουγιουμτζή, την ιστορία, που κρύβουμε, το προσφυγικό ζήτημα, τους νέους και το ρεμπέτικο.

της Βάσιας Μπάρμπα

«Αν ζούσε και έγραφε σήμερα ο Σταύρος Κουγιουμτζής, πιστεύω ότι θα λειτουργούσε όπως το 1974, που έγραψε "και μια σημαία σ’ ένα μπαλκόνι / αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει" και θα καυτηρίαζε τα ψέματα, τις υποσχέσεις, τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ, τα ΟΧΙ που γίνονται ΝΑΙ», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και στιχουργό, Σταύρο Κουγιουμτζή, στον οποίο είναι αφιερωμένη η αποψινή συναυλία του τραγουδιστή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας.

Ο Γιώργος Νταλάρας εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται ερμηνεύοντας τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος, όπως είπε, «ήταν μοναχικός, είχε όμως πολύ χιούμορ, η δική μας η γενιά είναι μαραζωμένη...Ήταν ειλικρινής αριστερός και ανθρωπιστής, είχε κερδίσει όμως την αγάπη του κόσμου». Για να προσθέσει κάνοντας την αυτοκριτική του «εκεί που εγώ έχασα, επειδή ήθελα πάντα να υποδεικνύω τα λάθη και να τα πολεμώ. Εγώ είχα έντονη την αντίληψη του αισθήματος "περί δικαίου" και το πλήρωσα αυτό. Το μεγαλύτερό μου λάθος, είναι που υπηρετούσα το σωστό», είπε.

«Δεν υπάρχει βαλκανική χώρα που να μην έχει τραγουδήσει τα τραγούδια του, νέοι μουσικοί παιδεύονται με τη μουσική του Σταύρου, που ήταν μαθητής του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά λάτρευε και τον Τσιτσάνη και το Βαμβακάρη», εξήγησε ο Γιώργος Νταλάρας.

Ερωτηθείς για τη μουσική που ακούν οι νέοι και πώς μπορεί κανείς να κατευθύνει τα παιδιά του στην ποιοτική μουσική, συμβούλεψε «να βάζουμε στα παιδιά να ακούν καλή μουσική κι αυτά με την ευαισθησία που έχουν θα τη διαχειριστούν». Τόνισε, μάλιστα, ότι τα ΜΜΕ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μουσική που ακούν οι νέοι.

Αναφερόμενος, δε, στα κακώς κείμενα της ελληνικής παιδείας και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη τόνισε ότι «κρύβουμε κομμάτια της ιστορίας λες και ντρεπόμαστε για αυτά». Ως παράδειγμα ο τραγουδιστής έφερε την οικογένεια Μαυρομιχάλη και τη σύγκρουσή της με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που οδήγησε στη δολοφονία του ηγέτη. «Έχουμε άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη αλλά δεν ξέρουμε τι προδότης ήταν», σχολίασε ο τραγουδιστής, ενώ αποκάλεσε «σιχάματα της ιστορίας» τον Ιωάννη Κωλέττη και του Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.

Για το προσφυγικό ζήτημα, ο μεγάλος τραγουδιστής υποστήριξε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας λειτούργησε με ευαισθησία, έτσι όπως έπρεπε» και έκανε αναφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό παρελθόν των Ελλήνων.

Ο Γ. Νταλάρας μίλησε και για το ρεμπέτικο τραγούδι σχολιάζοντας ότι «το ακούν κι όσοι δεν ενδιαφέρονται για ουσίες». Κατέληξε λέγοντας πως θα αφιέρωνε στην Ελλάδα του σήμερα το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» (...που φεύγω για τα ξένα).

Εκδηλώσεις για μεγάλους και μικρούς στη Βαλκανική Πλατεία

Ο Γ. Νταλάρας επαίνεσε το δήμο Νεάπολης Συκεών για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Βαλκανικής Πλατείας. «Χαίρομαι να βλέπω τις μικρές κοινωνίες να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, οι δημοτικές αρχές ευαισθητοποιούν τους πολίτες» επεσήμανε και υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός λειαίνει τις διαφορές».

Η Βαλκανική Πλατεία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε θα περάσουν από τη σκηνή της, εκτός από το Γιώργο Νταλάρα κι άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Πάνος Μουζουράκης, καθώς και οι Neozbiljni Pesimisti από τη Σερβία και η Manjola Nallbani από την Αλβανία. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκι.

Oι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Παιδική Σκηνή και την Παιδική Βαλκανική Πλατεία, με ειδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια, θέατρο και λογοτεχνία.