Skip to main content

«Ξεπαγώνουν» τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ο Ολλανδός υπουργός ανακοίνωσε ότι οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, με την οποία η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της.

Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο k. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφού "πάγωσαν" στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

"Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο", αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως επιβεβαίωσε ο Ολλανδός υπουργός, οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, πρόσθεσε.

Κυβερνητικές πηγές, μετά την ανακοίνωση αυτή, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές», ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.