Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: To bail-in εφαρμόστηκε στις ιταλικές τράπεζες

Το βάθος του bail-in εξαρτάται από τις συνθήκες που ισχύουν στην κάθε περίπτωση, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το bail-in εφαρμόστηκε στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Το βάθος του bail-in εξαρτάται από τις συνθήκες που ισχύουν στην κάθε περίπτωση και από το εκάστοτε νομικό πλαίσιο με το οποίο διενεργείται, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά την στην συνέντευξη τύπου.

Η επιλογή του νομικού πλαισίου αποφασίζεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών είχαν μια γενική συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των τραπεζών και θα συνεχίσουν να εργάζονται στα θέμα αυτό.

Παράλληλα, το Eurogroup συζήτησε και συγκεκριμένες περιπτώσεις τραπεζών και ειδικότερα των δύο τραπεζών του Βενέτο στην Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον ρόλο που είχαν στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τις δύο ιταλικές τράπεζες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αποτελεσματικό τον συντονισμό μεταξύ των θεσμών και διευκρίνισε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαβεβαίωσαν το Eurogroup ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ευθυγραμμίζονται πλήρως με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Τόνισε ωστόσο πως μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της περαιτέρω εναρμόνισης των εθνικών πλαισίων αφερεγγυότητας. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές που ήρθαν στο προσκήνιο στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών» υπογράμμισε.