Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Στην ατζέντα του Eurogroup το ελληνικό χρέος

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ

Στην ατζέντα του Eurogroup της 22ας Μαΐου θα βρεθεί το ελληνικό χρέος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημερωτικό έγγραφο που δημοσίευσε η ολλανδική κυβέρνηση, χωρίς όμως δεσμεύεται για κάποιου είδους συμφωνία, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζει ωστόσο το ανακοινωθέν του Eurogroup του περσινού Μαΐου, το οποίο προβλέπει ότι περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το Ταμείο από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως οι Ευρωπαίοι δε χρειάζεται μεν να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά θα πρέπει να τα συγκεκριμενοποιήσουν ώστε να είναι σαφές εάν επαρκούν.

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς στις αρχές Μαΐου.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στο ολλανδικό έγγραφο, στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.