Skip to main content

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup - Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «εδώ στις Βρυξέλλες», οπότε δεν προμηνύεται επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη του Eurogroup.

Όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζήτηματα με στόχο την απεμπλοκή των διαδικασιών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν προμηνύεται επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, του συνταξιοδοτικού και άλλων ζητημάτων. Πριν την πολιτική συμφωνία θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και μετά θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.

Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ρόλο του ESM στο μέλλον, δήλωσε: «Θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο στο μέλλον ο ESM να αναπτυχθεί περαιτέρω και να έχει την τεχνογνωσία. Μέχρι τώρα εξαρτόμαστε από το ΔΝΤ για την εποπτεία των προγραμμάτων. Για το μέλλον της τρόικα, ένας εκμοντερνισμός θα ήταν χρήσιμος».