Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Πλεόνασμα τουλάχιστον 2% ως το 2060 και ρήτρα ανάπτυξης

Εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Την έγκριση για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, πήρε η Ελλάδα από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξη πλεονασμάτων ίσων ή άνω το 2%.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

«Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του».

Ο πρόεδρος του Eurogroup συνεχάρη την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος».

Για το χρέος, σημείωσε ότι θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Όπως σημείωσε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, (δηλαδή τον Αύγουστο του 2018), υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.