Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει συμφωνία - Επιστρέφουν οι θεσμοί

Το 2019 θα παρθούν μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ και θα αφορούν τη μείωση σε συντάξεις ενώ το 2020 μέτρα επίσης 1% του ΑΕΠ που θα αφορούν το φορολογικό.

Το κλείσιμο της συμφωνίας για λήψη μέτρων 3,6 δισ. ευρώ και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το 2019 θα παρθούν μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ και θα αφορούν τη μείωση σε συντάξεις ενώ το 2020 μέτρα επίσης 1% του ΑΕΠ που θα αφορούν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.

Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

«Θεσμοί και ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να φτάσουν στο Staff Level Agreement» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι μόλις γίνει κάτι τέτοιο το Eurogroup θα επιστρέψει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το ελληνικό χρέος ώστε να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία την οποία, όπως είπε, «χρειάζεται πολύ η Ελλάδα».

Ο ίδιος εξέφρασε τη φιλοδοξία του όλα αυτά να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν. «Η οικονομία της Ελλάδας δεν βελτιώνεται και ευθυνόμαστε όλοι για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν θα μπορούσε να μιλάει για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε δε ότι περαιτέρω εργασίες θα ξεκινήσουν στις επόμενες ημέρες, ώστε η αποστολή να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα μεγάλα ζητήματα έχουν πλέον διευθετηθεί».

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, οι υπουργοί μίλησαν ακόμα για τον τραπεζικό τομέα ενώ έθεσαν ως προτεραιότητες της ευρωζώνης την ανάπτυξη θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.