Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ανησυχία για τις αναταράξεις στις αγορές

Αντιλαμβανόμαστε, όμως, πως βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 10 χρόνια, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ανησυχία προκαλούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης οι αναταράξεις στις αγορές και η απότομη πτώση των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, όμως, έσπευσε να επισημαίνει πως δεν υπάρχει άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Υπάρχει ανησυχία(για την αστάθεια της αγοράς), όμως αντιλαμβανόμαστε επίσης πως βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από 10 χρόνια. Τόσο οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων όσο και η πραγματική οικονομία ανακάμπτουν σε όλη την ευρωζώνη», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Και οι τράπεζές μας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' όσο βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια, πολλά κεφάλαια έχουν εισρεύσει, οι ισολογισμοί έχουν εξορθολογιστεί και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με τους νέους κανόνες της τραπεζικής ένωσης», συνέχισε.

Οι δύσκολες εποχές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του χθεσινού Eurogroup, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως οι ανησυχίες των επενδυτών αντανακλούν ευρύτερους φόβους και όχι μόνο την ευστάθεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Νομίζω πως πολλές από τις ανησυχίες προέρχονται εκτός του τραπεζικού κλάδου, εκτός της ΕΕ, έχουν να κάνουν με την παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες αγορές, έχουν να κάνουν με την τιμή του πετρελαίου και την επίπτωσή της στην πραγματική οικονομία. Ως εκ τούτου, ας μην παρεκκλίνουμε από τη δουλειά που κάνουμε η οποία αφορά την ενίσχυση της οικονομίας μας στην ευρωζώνη -εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο- και την ενίσχυση των τραπεζών, που συνεχίζεται», ανέφερε.

Ο ίδιος συμφώνησε πως υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες αναφορικά με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, όμως οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες έχουν καταστήσει το σύστημα πιο ασφαλές.

«Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε, για παράδειγμα, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα ζήτημα για κάποιες τράπεζες στη χώρα μας, όμως γενικότερα στις τράπεζές μας έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλά νέα κεφάλαια έχουν εισρεύσει και τα κεφάλαια είναι υψηλότερης ποιότητας απ' όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έτσι, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.