Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω σε συμφωνία για την Ελλάδα πριν το τέλος Μαΐου

Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και με όλους τους θεσμούς, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την άποψή του ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για δέκα χρόνια από την Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, παρά ταύτα τόνισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει αλλά μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

«Ελπίζω  πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και με όλους τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, οπως μεταδίδει το protothema.gr.

Ξεκινώντας με μία συγγνώμη, για τον κόσμο που πρόσβαλε με προηγούμενες τοποθετήσεις του σε γερμανική εφημερίδα, περί νοτιοΕυρωπαίων που ξόδευαν τα λεφτά τους ασύστολα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τοποθετήθηκε υπέρ της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ) σε ένα «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ».

«Ο ΕΣΜ εξετάζεται από Ευρωπαίους τεχνοκράτες και θα δημοσιεύσουμε τα ευρήματα τους τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός αναφορικά με τη μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να έχει και εποπτικό ρόλο έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε με θετικά λόγια για τη δουλειά και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, υπογραμμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  και τις μεταρρυθμίσεις σε εισόδημα και συντάξεις. Παράλληλα τα θετικά αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ενθαρρυντικά σύμφωνα με τον κύριο Ντάισελμπλουμ.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε την «υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», γεγονός που οδήγησε σε πρωτοβουλίες του (όπως είπε) για την επίσπευση της διαδικασίας τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι πρωτοβουλίες του αυτές οδήγησαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας-γέφυρας τον Απρίλιο στην οποία καθορίστηκε ο τύπος, το μέγεθος και η χρονική τοποθέτηση των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η θεσμοθέτηση περικοπής συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020, έκαστα 1% επί του ΑΕΠ, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και παράλληλα θα θεσμοθετηθούν και 2% μέτρα φοροελαφρύνσεων, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα πιάσει όλους του μνημονικούς στόχους.

Στη συνέχεια, οι δανειστές θα εξετάσουν τη πορεία της ελληνική οικονομίας στο μεσοπρόθεσμο και θα αναλύσουν την βιωσιμότητα του χρέους, έτσι ώστε να καταφέρουν να πείσουν και το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης.

Αντίθετος είναι ο Ολλανδός Πρόεδρος με την (Γερμανική κυρίως) θέση για δέσμευση της Ελλάδας σε επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3.5% επί του ΑΕΠ για 10 έτη, θεωρώντας πως το χρονικό αυτό πλαίσιο θα πρέπει να μειωθεί.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι απαιτείται  περισσότερος ρεαλισμός για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.  

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία του Eurogroup στην Μάλτα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα επιτρέψει την συμμετοχή του ΔΝΤ, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη διαδικασία, σε ένα σημείο καμπής με την Ελλάδα ώστε  να εδραιώσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και την ανάπτυξη που έχει προκύψει στη χώρα το 2016 ώστε  το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί το 2018, όπως είναι ο στόχος». Ο Επίτροπος  Οικονομικών Υποθέσεων επανέλαβε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά το 2018 θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, εφόσον όμως έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.  

«Δεν απέχουμε πολύ από τον τελικό στόχο.  Απαιτείται ταχεία πρόοδος για την αξιολόγηση και μια τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Απολογία για τους άστατους Νοτιοευρωπαίους

Απολογητικός τόσο για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ για τα “ποτά και τις γυναίκες” που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του, όσο και από την άρνησή του να συμμετάσχει στην  στη συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 4 Απριλίου στην Ολομέλεια του ΕΚ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν καθώς ποτέ του δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, ενώ αναφορικά με την απουσία του από την Ολομέλεια του Σώματος πριν από περίπου 20 ημέρες, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να παραστεί για λόγους που είχαν να κάνουν με υποχρεώσεις του στην Ολλανδία.

Για το θέμα σήμερα δέχθηκε ευρεία κριτική από ένα μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών με ισχυρότερη τοποθέτηση αυτή της Γερμανίδας πράσινης ευρωβουλευτού Σκα Κέλλερ η οποία του καταλόγισε πως κατάφερε «να προσβάλει τη μισή Ευρώπη».

Μετά το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε από τους περισσότερους ευρωβουλευτές για τα σχόλιά του για τους Νοτιοευρωπαίους, ο πρόεδρος του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δέχεται την κριτική που του ασκήθηκε αλλά επανέλαβε πως δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν. «Η επιλογή των λέξεων ήταν ατυχής και κάποιοι προσεβλήθησαν και λυπούμαι για αυτό. Το μήνυμα όμως ισχύει. Για να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη χρειάζεται όλοι να τηρούν τις συμφωνίες» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ.  Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερωτήματα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Ευρωζώνη υποστήριξε πως είναι πολύ καλύτερη από όταν ανέλαβε την προεδρία του Eurogroup, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα έδωσε τη δημόσια υπόσχεσή του στα μέλη του Σώματος ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει μια δίκαιη συμφωνία.  

«Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση, υπόσχομαι προσωπικά ότι θα επανέλθω εδώ στο ΕΚ και θα παρουσιάσω  μια  δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.