Skip to main content

Νοβότνι: Mπαίνουμε σε εποχή χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης

Η οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕKT. Τι ανέφερε για την Ελλάδα.

Η οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν πριν από την επιβράδυνση που σημειώθηκε σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη το 2007, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

«Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα πως η Μεγάλη Ύφεση έχει σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης», υποστήριξε ο Νοβότνι μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Όπως είπε, αν και η νομισματική πολιτική  παίζει σημαντικό ρόλο «στη διαχείριση των διακυμάνσεων ζήτησης, στη σταθεροποίηση των τιμών, της παραγωγής και της ανεργίας», είναι λιγότερο καθοριστική στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών. Οι διαρθρωτικές πολιτικές, οι θεσμοί, η έρευνα και η εξέλιξη διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο, υποστήριξε.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μείωση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA)» επισήμανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Νοβότνι επισήμανε ότι «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μείωση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA)».