Skip to main content

Novartis και απομάκρυνση πινακίδων από τα Σκόπια στον γερμανικό Τύπο

Η συζήτηση της Τετάρτης στην ελληνική Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis δεν πέρασε απαρατήρητη απο γερμανικά ΜΜΕ

«Απάτη τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis. Το άρθρο εστιάζει στη ζημία που προκάλεσε ουσιαστικά η υπόθεση στους έλληνες πολίτες: «Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι έλληνες φορολογούμενοι φέρονται να εξαπατήθηκαν κατά έως και 3 δις € από τις υπέρογκες τιμές των φαρμάκων της Novartis. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να πάρει πίσω τα χρήματα από τη Novartis με νομικά μέσα».

«Μέγα σκάνδαλο - Novartis: Λαδώθηκαν Έλληνες πολιτικοί», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην αυστριακή Kleine Zeitung που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο φαρμακευτικός κολοσσός φέρεται να πούλησε στην Ελλάδα φάρμακα σε φουσκωμένες τιμές. Αυτό φαίνεται πως ήταν δυνατόν επειδή φέρονται να λαδώθηκαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς. […] Οι αναφερόμενοι πολιτικοί κάνουν λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση και προσπάθεια της νυν κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να αποπροσανατολίσει από τη βαριά οικονομική κρίση. Σύμφωνα με δικηγόρους η νομική διελκυστίνδα αναμένεται να κρατήσει πιθανότατα χρόνια».

Ένδειξη καλής θέλησης η αφαίρεση πινακίδων

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην πΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία. «Στη διαμάχη με την Ελλάδα η Μακεδονία απομακρύνει πινακίδες», είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική Handelsblatt που αναφέρεται στην απόφαση των Σκοπίων να αφαιρέσουν τις πινακίδες «Αλέξανδρος ο Μέγας» στη λεωφόρο των Σκοπίων και να τη μετονομάσουν σε λεωφόρο «Φιλίας», όπως να μετονομάσουν το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε ένδειξη καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας η Μακεδονία αφαιρεί πινακίδες αυτοκινητοδρόμων που αναγράφουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι πρώτες 25 πινακίδες στον σημαντικότερο αυτοκινητόδρομο της χώρας έχουν απομακρυνθεί, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας οδικών έργων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ονομάζεται μελλοντικά ο δρόμος «λεωφόρους φιλίας». Το όνομα Μέγας Αλέξανδρος είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Για το ίδιο θέμα γράφει η αυστριακή Der Standard: «Στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων προσπαθειών για επίλυση της πολύχρονης μακεδονο-ελληνικής διαμάχης για την ονομασία, το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ένας αυτοκινητόδρομος αποκτούν νέες πινακίδες. Στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της Μακεδονίας αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου από ‘Μέγας Αλέξανδρος’ σε ‘Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων’ και τη μετονομασία του αυτοκινητόδρομου από ‘Αλέξανδρος ο Μακεδόνας’ σε ‘λεωφόρο φιλίας’. […] Μακεδονικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στα τέλη της τρέχουσας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφτεί τα Σκόπια ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. […] Ο Κοτζιάς αναμένεται να μεταφέρει την ελληνική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».


Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή: Deutsche Welle