Skip to main content

Νουί: Τα τεστ αντοχής δεν είναι τεστ επιτυχίας ή αποτυχίας

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού καθιστά σαφές ότι η μεθοδολογία δεν προβλέπει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών

Το επικείμενο τεστ αντοχής και η προετοιμασία των τραπεζών για το Brexit είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ντανιέλ Νουί επικεφαλής Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Στην ετήσια συνέντευξη  στην έδρα της εποπτικής αρχής στη Φρανκφούρτη η DW ρώτησε την γαλλίδα επικεφαλής σχετικά με ελληνικά δημοσιεύματα που φέρουν την ΕΚΤ να ορίζει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για το βασικό και το δυσμενές σενάριο του τεστ αντοχής.

Η Ντανιέλ Νουί κατέστησε σαφές ότι η φιλοσοφία των στρες τεστ δεν είναι να αναδείξει αν οι τράπεζες πέτυχαν ή απέτυχαν να περάσουν το τεστ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ανάγκη ανακεφαλοποίησης θα κριθεί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά για όλες τις τράπεζες. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να γίνεται λόγος για όρια που ενδεχομένως να ισχύουν για μερικές τράπεζες και όχι σε όλες, είπε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.


«Υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα μπορούσαν να πληρώσουν»

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού συμπλήρωσε ότι η μεθοδολογία του στρες τεστ θα εφαρμοστεί στο σύνολο των τραπεζών, κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες ("one size fits all"). Η γερμανίδα αντιπρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα ότι αν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλοποίησης θα αποφασιστεί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Όσον αφορά τώρα το ζήτημα των σχεδιαζόμενων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η Ντανιέλ Νουί απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Είναι αλήθεια ότι έχουν καθυστερήσει οι πλειστηριασμοί εδώ και σημαντικό διάστημα. Υπάρχει μια κατηγορία "στρατηγικών κακοπληρωτών" που θα μπορούσαν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν. Και μόνο η πρόθεση των τραπεζών για διεξαγωγή πλειστηριασμών ενδέχεται να αποφέρει από μόνη της θετικά αποτελέσματα». Με άλλα λόγια η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού είπε ότι με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες όσο και οι οφειλέτες αποκτούν ένα σημαντικό κίνητρο να διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Στέφανος Γεωργακόπουλος, Φρανκφούρτη

Πηγή: Deutsche Welle