Skip to main content

Νοθευμένο ελαιόλαδο σε 16 περιπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία

'Ελεγχοι – σκούπα για να αποκαλυφθούν τα «κυκλώματα» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΕΦΕΤ. Περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι σε ένα έτος

Σαφάρι εναντίον των επιτήδειων που βαφτίζουν στην Κεντρική Μακεδονία τα χρωματισμένα σπορέλαια ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεκινούν το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των κοινών ελέγχων μέσω του πρωτοκόλλου συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Ιωάννη Τσιάλτα, το φαινόμενο της νοθείας του ελαιολάδου στην περιοχή έχει λάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και ήδη έχουν εντοπιστεί 16 εταιρίες και ένα κύκλωμα διακινητών, εμπόρων, παραγωγών και πωλητών που διαθέτουν χρωματισμένα σπορέλαια ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

Η νοθεία αποκαλύφθηκε από τους κοινούς ελέγχους που πραγματοποιούν η Περιφέρεια και ο ΕΦΕΤ στην αγορά.

«Στην Κεντρική Μακεδονία ρίχνουμε πλέον μεγάλο βάρος στους ελέγχους για δόλιες πρακτικές και νοθείες, ειδικά στο ελαιόλαδο, καθώς παρατηρούμε ότι αυτό το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφουμε συστηματική παραγωγή, εμπορία και διακίνηση χρωματισμένων σπορέλαιων που πωλούνται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ελέγχονται εταιρίες που παράγουν τέτοια νοθευμένα προϊόντα, τα οποία φτάνουν στους καταναλωτές κυρίως από μικρά καταστήματα λιανικής, με πλαστά τιμολόγια, από εταιρίες χωρίς έδρα κτλ. Θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους – σκούπα για να περιορίσουμε την παραβατικότητα και ήδη έχουμε εντοπίσει 16 διαφορετικές συσκευασίες με τέτοια προβλήματα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν από πλανόδιους χύμα ελαιόλαδο και θα πρέπει να προσέχουν την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου», τόνισε ο κ. Τσιάλτας.

Πρωτόκολλο – «πιλότος»

Σήμερα υπογράφηκε το νέο τριετές πρωτόκολλο συνεργασίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον κ. Τσιάλτα.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του πρωτοκόλλου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κοινών ελέγχων που πραγματοποίησαν στην Κεντρική Μακεδονία οι δυο φορείς, με στόχο την ασφάλεια των τροφίμων και υπηρεσιών και την προστασία των καταναλωτών, σε όλη τη διάρκεια του 2015.

Η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΕΦΕΤ διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο της, καθώς επισημοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα το 2014, μέσω της υπογραφής πρωτοκόλλου και σήμερα αποτελεί «πιλότο» για φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Το 2014, όταν και ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη σύναψη του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας, που ξεκινούσε κοινούς ελέγχους με τον ΕΦΕΤ. Οι στόχοι μας ήταν συγκεκριμένοι:

-Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του καταναλωτή.

-Η αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων στον τομέα Τροφίμων – Ποτών από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

-Η εξοικονόμηση πόρων στο ανθρώπινο δυναμικό και στον προγραμματισμό εργαστηριακών ελέγχων.

-Η όσο το δυνατό εκτενέστερη συμμετοχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του επισήμου προγράμματος παρακολούθησης παραγόντων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.

Σήμερα, υπογράφουμε πρωτόκολλο συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η επιτυχία της πρωτοβουλίας μας είναι τεράστια, όπως και η συνεισφορά της στην προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, προχωρούμε στη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων. Πρώτος και διαρκής μας στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα επιπλέον πλεονεκτήματα από αυτή τη στενή συνεργασία, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι:

1.Προστατεύουμε την αγορά και την υγιή επιχειρηματικότητα.

2.Αποφεύγονται φαινόμενα διπλών ελέγχων.

3.Αποφεύγονται φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων.

4.Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, ταυτόχρονα όμως, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στο έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Αποτελέσματα ελέγχων

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2015 από τα μικτά κλιμάκια της ΠΚΜ και του ΕΦΕΤ είναι τα εξής:

Πραγματοποιήθηκαν 10.512 έλεγχοι – επιθεωρήσεις:

-Παρασκευαστές – Συντηρητές: 1.389.

-Διανομείς – Μεταφορείς: 814.

-Λιανικό εμπόριο: 3.020.

-Παροχή υπηρεσιών: 3.748.

-Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς: 1.541.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης 1.441 δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων κτλ. σε νωπά προϊόντα, E. Coli, σαλμονέλα κτλ., αφλατοξίνες, βαρέα μέταλλα, για την ποιότητα μελιού, χυμών, ελαιών και ελαιολάδου, γαλακτοκομικών, εμφιαλωμένων νερών κτλ. Βρέθηκαν 116 μη κανονικά δείγματα. Κατασχέθηκαν 116 και δεσμεύτηκαν 32 προϊόντα, ενώ 166 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη διαδικασία συμμόρφωσης (συστάσεις, επανέλεγχος, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις).

Επιτυχημένο μοντέλο

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το μοντέλο συνεργασίας «επιτυχημένο, αποτελεσματικό και αποδοτικό μοντέλο, που αποτελεί 'πιλότο' για όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου».

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γιάννα Τζάκη δήλωσε ότι «από την τριετή συνεργασία μας με τον ΕΦΕΤ αποκομίσαμε πολλά οφέλη και προσδοκούμε ακόμη περισσότερα την επόμενη τριετία. Χαρακτηριστικοί στόχοι είναι η συστηματοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού, η μείωση των επιπτώσεων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, η νέα βάση δεδομένων ελέγχων, οι κοινές πρακτικές και η ενιαία αντιμετώπιση των επιθεωρήσεων. Το πρωτόκολλο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στην προστασία των καταναλωτών και θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Ο κ. Τσιάλτας τόνισε επίσης ότι «όντως η συνεργασία αυτή είναι πρότυπη και ήδη το επόμενο διάστημα ανάλογα πρωτόκολλα θα υπογραφούν και με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Έχουμε έναν εξαιρετικά θετικό απολογισμό για το 2015 και ο τρίτος χρόνος συνεργασίας μας με την ΠΚΜ ήταν ο καλύτερος. Έγιναν περισσότεροι έλεγχοι, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι και προσωπικό, οι παρεμβάσεις μας ήταν πιο αποτελεσματικές, έγινε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων και πολλές δειγματοληψίες. Εστιάσαμε την προσοχή μας στις τουριστικές περιοχές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στις κεντρικές αγορές τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις τουριστικές περιοχές για την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων και για την ορθή λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Με τη συνεργασία μας ξεπεράσαμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, επιτύχαμε ισοδυναμία και αναβάθμιση της ποιότητας των ελέγχων και λάβαμε τα εύσημα από την ΕΕ, έπειτα από κοινοτικούς ελέγχους που δεχτήκαμε. Δίνουμε βαρύτητα στις καταγγελίες των πολιτών, ενώ στα αρνητικά είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότησης. Είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση του αγροτοδιατροφικού τομέα».