Skip to main content

Νομοσχέδιο για αποζημίωση θυμάτων βίας

Το νομοσχέδιο καθιερώνει υποχρέωση της πολιτείας να αποζημιώνει τα θύματα εγκληματικών πράξεων που σχετίζονται με σωματική βία και επισύρουν ποινές κάθειρξης, δηλαδή αφορά σε κακουργήματα.
Σύμφωνα επί της αρχής βρίσκει τα κόμματα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης δεσμεύθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ισχύς του νομοθετήματος και στα βαριά πλημμελήματα και να επανεξετασθεί διεύρυνση της προθεσμίας για καταγγελία εγκλήματος που προκαλεί απαίτηση αποζημίωσης.

Το νομοσχέδιο, που συνιστά μεταφορά κοινοτικής νομοθεσίας, καθιερώνει υποχρέωση της πολιτείας να αποζημιώνει τα θύματα εγκληματικών πράξεων που σχετίζονται με σωματική βία και επισύρουν ποινές κάθειρξης, δηλαδή αφορά σε κακουργήματα.

Η υποχρέωση αυτή του κράτους, που εισάγεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα, θα υπάρχει σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη ή αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Η αποζημίωση καλύπτει μόνον την άμεση προκληθείσα από το έγκλημα περιουσιακή ζημία, ιατρικά έξοδα και νοσήλια, την απώλεια εισοδήματος και τα έξοδα κηδείας, αλλά σε καμία περίπτωση ηθική βλάβη. Επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψή του ο ΛΑΟΣ, αν και δεν διαφωνεί, ενώ παρών δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός με αντικείμενο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αφορούν στην αναδιατύπωση κριτηρίων επιβολής ή διατήρησης της προσωρινής κράτησης, ενώ προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, προκειμένου να μη προφυλακίζονται οι χρήστες και να αποφυλακίζονται υπό όρους χρήστες και διακινητές. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα υφ’ όρων απόλυσης για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 χρόνια. Τέλος, κρατούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής θα μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται με τη συμπλήρωση των 3/5 της ποινής τους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ