Skip to main content

Νόμο κατά των fake news ετοιμάζει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βάλει τέλος στη διάδοση ψευδών ειδήσεων στα διαδικτυακά μέσα με ένα νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί προσεχώς

Με ένα νέο νόμο σκοπεύει ο Εμμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, γνωστές ως fake news, οι οποίες κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα και είναι ικανές να αποσταθεροποιήσουν και να αποπροσανατολίσουν τις μάζες, κυρίως κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

Ο ίδιος άλλωστε είχε την πικρή εμπειρία να αντιμετωπίσει ένα σχετικό περιστατικό, όταν στο παρελθόν είχε διαδοθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος ή ότι είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού στις Μπαχάμες.

Έτσι, αυτό που για πολλούς θεωρείται ακατόρθωτο, ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να το επιχειρήσει με νομοσχέδιο που σκοπεύει να παρουσιάσει προσεχώς, όπως ανακοίνωσε χθες με την ευκαιρία των καθιερωμένων ευχών για το νέο έτος σε εκπροσώπους του τύπου.

Στόχος η προστασία από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων

«Θα αναπτύξουμε το νομικό μας σύστημα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατική ζωή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, οι έλεγχοι και οι κανόνες θα είναι διαφορετικοί για τα περιεχόμενα που θα κυκλοφορούν στις εκάστοτε διαδικτυακές πλατφόρμες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα επιβληθεί παράλληλα η υποχρέωση διαφάνειας, θα πρέπει τα ΜΜΕ να δίνουν την ταυτότητα των διαφημιζόμενων, αυτών που χρηματοδοτούν, αυτών που ελέγχουν. Και αυτό γιατί είναι πολύ εύκολη πλέον η ευρεία διάδοση μιας ψευδούς είδησης μέσα από τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, αφού μπορεί να γίνει ανώνυμα και απαιτούνται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όπως εξήγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Βάσει του νέου νόμου, με την παρέμβαση δικαστή ένα ψευδές περιεχόμενο θα μπορεί να αφαιρείται από μια ιστοσελίδα ή θα υφίσταται η πλατφόρμα μεγαλύτερες συνέπειες, ακόμη και κλείσιμο. Βέβαια ο προβληματισμός πολλών εντοπίζεται στο πώς θα κρίνεται τελικά κατά πόσο μια είδηση είναι ψευδής.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle