Skip to main content

Νομιμοποιούνται 23 χρόνια μετά οι βιολογικές λαϊκές

Πάγιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών η νομιμοποίηση τους. Η πρώτη λαϊκή αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα γίνεται πράξη στην Καλαμαριά.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Πέρασαν 23 χρόνια λειτουργίας και 3,5 χρόνια διαβουλεύσεων για να «νομιμοποιηθούν» επιτέλους οι βιολογικές αγορές στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, το πάγιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών, που έστησαν μια πρότυπη αγορά κάθε Σάββατο στην Καλαμαριά, ως πρώτη λαϊκή αγορά βιολογικών, με πολύ μεγάλη επιτυχία, γίνεται πράξη.

Η ψήφιση του νόμου για τη «Διακίνηση των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων», νομιμοποιεί πια τη λειτουργία των βιολογικών αγορών, οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σε ένα ημινόμιμο – ημιπαράνομο καθεστώς, χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΕΠΚΑ και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της πρώτης λαϊκής αγοράς βιολογικών στην Καλαμαριά. «Ειδικά η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης είχε συλλέξει μαζικά υπογραφές, ζητώντας τη δημιουργία πρότυπων αγορών φρέσκων βιολογικών προϊόντων με τη συμμετοχή και την εποπτεία των ίδιων των βιοκαλλιεργητών και των καταναλωτών στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σε κάθε Δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μένει να δούμε αν στην πράξη θα προσπαθήσουν να υποσκάψουν τις λαϊκές αγορές βιολογικών η γραφειοκρατία, έμμεσα τρικ επιβάρυνσης του κόστους των προϊόντων, ο μειωμένος ή ασαφής ρόλος των φορέων των παραγωγών, η πλημμελής οργάνωση και λειτουργία των αγορών, ο μη ουσιαστικός εποπτικός έλεγχος της πολιτείας κ.α.», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πάντως, οι βιοκαλλιεργητές υποδέχτηκαν με ανακούφιση την ψήφιση του νόμου, καθώς πλέον με απολύτως νόμιμο τρόπο, αλλά και περισσότερους ελέγχους, που διασφαλίζουν και την ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται στις βιολογικές λαϊκές, θα μπορούν να πιστοποιήσουν την αξία τους στους καταναλωτές, οι οποίοι επίσης θα προστατεύονται επαρκώς.