Skip to main content

Νίμιτς: Το θέμα του ονόματος μπορεί και πρέπει να επιλυθεί το 2018

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υπογράμμισε πως οι χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε χθες λίγο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι στις Βρυξέλλες, ότι οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας, διήρκησαν δύο ώρες και το κλίμα ήταν πολύ θετικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προσέθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», πρόσθεσε ο διαμεσολαβητής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. «Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε, «έγινε καλός διάλογος», σημειώνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότητα και δηλώνει αποφασισμένη να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε πως και η κυβέρνηση της Αθήνας, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, δείχνει τη βούληση για επίλυση του ζητήματος.

Καταλήγοντας, ο Μ. Νίμιτς είπε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί ως δια μαγείας. Χρειάζεται «πολιτική βούληση» και «καλή διπλωματία», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πάροδος του χρόνου δεν διευκολύνει τις διαβουλεύσεις.