Skip to main content

Νοικιάστηκαν τα πρώτα εργοστάσια για πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ειδομένη. «Αδειάζει» η Ειδομένη μέχρι το Πάσχα.

Ενοικιάστηκαν ήδη τα πρώτα βιομηχανικά ακίνητα εντός της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, προκειμένου να γίνει η διαμόρφωσή τους και να προετοιμαστούν για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι προσφορές κατατέθηκαν και εξετάστηκαν και ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενοικίαση των κλειστών εργοστασίων, με την ενοικίασή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ακίνητα (βιομηχανικά κτήρια) που έχουν δεσμευτεί από Τράπεζες.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έδωσε με δηλώσεις του στη δημοσιότητα ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα εκκένωσης της Ειδομένης, τονίζοντας ότι οι εργασίες στα βιομηχανικά κτήρια της Θεσσαλονίκης αρχίζουν από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, τα κτήρια θα είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ειδομένη θα έχει αποφορτιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό της μέχρι το Πάσχα, όταν θα ολοκληρωθεί και η μετακίνηση των προσφύγων από την περιοχή για τα διαμορφωμένα παλιά εργοστάσια της Θεσσαλονίκης.

Επειδή όμως δεν εξαρτώνται όλα από την κυβέρνηση, πηγές τόνιζαν στη Voria.gr ότι θα πρέπει κι από την πλευρά των προσφύγων να γίνει κατανοητό ότι είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους να παραμένουν σε αυτές τις συνθήκες στην Ειδομένη και να αποχωρήσουν οικειοθελώς για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον.

«Με τη βία και τον εξαναγκασμό δε γίνεται τίποτα. Θέλουμε να έχουμε έτοιμους τους χώρους εγκαίρως και να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί ότι είναι και για την ασφάλειά τους και για το συμφέρον τους να φύγουν από την περιοχή, αφού η παραμονή τους εκεί δεν προσφέρει το παραμικρό. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και πολλοί έχουν καταλάβει ότι ερχόμενοι σε κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας οργανωμένα έχουν και προτεραιότητα να φύγουν προς τους προορισμούς τους στην Ευρώπη, εφόσον και οι ευρωπαϊκές χώρες δεχτούν πρόσφυγες.

Όσο παραμένουν στην Ειδομένη κινδυνεύουν από ασθένειες, ενώ δεν έχουν και πιθανότητες να φύγουν για τον προορισμό τους», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.