Skip to main content

Νίκη της κεντροδεξιάς στη Δανία -Η πρωθυπουργός αποδέχτηκε την ήττα

Η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κέρδισε τις χθεσινές εκλογές στη Δανία, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κέρδισε τις χθεσινές εκλογές στη Δανία, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο DR, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα ηπειρωτικά της χώρας. Οι ψήφοι που υπολείπονται της τελικής καταμέτρηση ανήκουν στις πρώην αποικίες της Γροιλανδίας και τις Νήσους Φερόες, και δίνουν συνολικά τέσσερις έδρες.

Σύμφωνα με το DR η αντιπολίτευση - που περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους (Venstre) του Ράσμουσεν και το λαϊκίστικο δεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) - κέρδισε 90 έδρες στη Βουλή, έναντι 85 εδρών που κέρδισε η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το κόμμα της των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterne).

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αποδέχτηκε την ήττα της σήμερα μετά από τις βουλευτικές εκλογές.

«Δεν κερδίσαμε τις εκλογές, και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού», είπε η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (από το 2011), προσθέτοντας, «Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε».

Οι ψήφοι που υπολείπονται της τελικής καταμέτρηση ανήκουν στις πρώην αποικίες της Γροιλανδίας και τις Νήσους Φερόες, και δίνουν συνολικά τέσσερις έδρες.