Skip to main content

Νίκη με άρωμα ήττας για Μέρκελ, ναυάγιο Σουλτς και «έκρηξη» ακροδεξιάς

Μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι το ακροδεξιό κόμμα αι μεγάλος χαμένος το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Πολιτικό σεισμό έχουν προκαλέσει οι χθεσινές εκλογές στη Γερμανία καθώς έφεραν νίκη με άρωμα ήττας για την Άγκελα Μέρκελ, εκτόξευση της εθνικιστικής, λαϊκιστικής δεξιάς, αλλά και δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) και μεγάλος χαμένος το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

Η καγκελάριος κέρδισε μαζί με το κόμμα της τις εκλογές και οδεύει προς τέταρτη θητεία, παράλληλα όμως ύστερα από 60 χρόνια ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει ξανά στη γερμανική βουλή.

Τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη στη Γερμανία αναδείχθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με ποσοστό που τους καθιστά ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων καθώς, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα αποτελέσουν τον βασικό κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Στην εξακομματική βουλή, τέλος, θέση πήραν τόσό το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 9,2% όσο και οι Πράσινοι (8,9%) που το βασικό σενάριο τους θέλει να είναι το τρίτο κόμμα στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό - όποτε και αν ήθελε προκύψει.

Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων από τις γερμανικές εκλογές το Χριστιανοδημοκρατικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, των προτιμήσεων των Γερμανών ψηφοφόρων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20,8%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD το 13,1% οι Φιλελεύθεροι του FDP 10,5%.

Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη το κόμμα της Μέρκελ εξασφαλίζει 238 έδρες, το SPD του Σουλτς 148, οι ακροδεξιοί 95, οι Φιλελεύθεροι 78, Πράσινοι 65 , Αριστερό Κόμμα από 66. Ένας μεγάλος συνασπισμός θα εξασφάλιζε έτσι 386 έδρες, ενώ ο συνασπισμός «Τζαμάικα» 381.

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων. Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.