Skip to main content

Τσίπρας: Μοχλός ανάπτυξης η συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο

Οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά και τον τουρισμό, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός - Τι είπε ο Αναστασιάδης

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, μετά από την τριμερή συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλή γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους.

Ακόμη, σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία, που θα υπογραφεί αργότερα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σον τομέα της οικονομία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Νετανιάχου: «Ναι» σε κάθε μορφή συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο

Υπέρ κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών και ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά (τις έρευνες φυσικού αερίου) και τον τουρισμό.

«Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και γνωστοποίησε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιώ, σεισμών και πλημμυρών.

Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση χωρίς στρατιωτική κατοχή και εγγυήσεις

Από την πλευρά του, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε την ανάγκη επίτευξης μιας λύση που θα επανενώνει τη χώρα, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας. Σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολικη Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, αποτελεσματική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία έχει στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε πως η υιοθέτηση της διακηρυξης της Ιερουσαλημ που θα υπογραφεί σήμερα αποδεικνύει την πολυεπίπεδη σχέση με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.