Skip to main content

Net metering για την αποδοτική λειτουργία των φωτοβολταϊκών σταθμών

Ειδική εκδήλωση για το πως επιτυγχάνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός. Τα οφέλη παρουσιάσθηκαν σε διοργάνωση του φορέα ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ.

 Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού και τα οφέλη που μπορεί να έχει για ιδιώτες, εταιρείες όπως και φορείς του δημοσίου τομέα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όπως αποδείχθηκε από τη μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση με θέμα: «Net-Metering: Νέο Εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών».

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εχθές σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με διοργάνωση της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ με επιχειρησιακή ευθύνη στις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Για το Net Metering ενημέρωσαν αναλυτικά με εισηγήσεις τους  οι εκπροσώποι του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και του ΔΕΔΔΗΕ,  Σταυρούλα Γενίτσαρη και Δήμητρα Τελάκη. Οι ομιλήτριες εστίασαν στα ειδικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών σταθμών υπό καθεστώς Net-Metering (ενεργειακού συμψηφισμού).  Από τις σχετικές αναλύσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και των διαδικαστικών θεμάτων σύνδεσης των αυτοπαραγωγών στο δίκτυο, προέκυψε ότι, δικαίωμα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού έχει πρακτικά το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου.

Όσον αφορά στο δικαίωμα των ΟΤΑ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού, όπως αναφέρθηκε, αν και δεν είναι ξεκάθαρο από την υφιστάμενη διατύπωση της νομοθεσίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση με κατά πιθανότατα θετική γνωμοδότηση επ' αυτού. Παράλληλα οι κυρίες Γενίτσαρη  και Τελάκη ανέλυσαν λεπτομερώς όλες τις πτυχές σχετικά με τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος σύνδεσης των σταθμών στο ηλεκτρικό δίκτυο που αφορούν και την εγκατάσταση των μετρητών καταγραφής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μεριά του, ο Δρ. Κώστας Γκουραμάνης, στην εισήγησή  του επισήμανε τη σημασία της ορθολογικής σχεδίασης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική λειτουργία. Όπως τόνισε, «στόχος σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο μέγιστος δυνατός ταυτοχρονισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σταθμό με τις ηλεκτρικές καταναλώσεις. Μέσω αυτού του ταυτοχρονισμού, βελτιώνεται η οικονομική απόδοση της εγκατάστασης».

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τους τρόπους επίτευξης του ταυτοχρονισμού, είτε μέσω της σχεδίασης του φωτοβολταϊκού σταθμού, είτε μέσω της τροποποίησης των χαρακτηριστικών της κατανάλωσης.

Μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων, κατέστη σαφές ότι, αν και γενικώς η απόσβεση των επενδύσεων αυτών γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, τυχόν εσφαλμένη σχεδίαση μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα μεγάλους χρόνους απόσβεσης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και του ΕΦΕΠΑΕ, Θωμάς-Φωκίων Αλγιανάκογλου.