Skip to main content

Νέος οδικός άξονας «Σέρρες-Δράμα»

Στο πλαίσιο της μελέτης θα εκπονηθούν οριστικές μελέτες οδοποιίας βελτίωσης, διαπλάτυνσης, νέας χάραξης επί μήκους 13 χλμ. της εθνικής οδού Σερρών – Δράμας, που συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο νομών.
Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης «Μελέτη Εθνικής Οδού Σερρών – Δράμας, Τμήμα Λευκοθέα – Αλιστράτη – Όρια Ν. Δράμας», υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 944.806,45 ευρώ.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα εκπονηθούν οριστικές μελέτες οδοποιίας βελτίωσης, διαπλάτυνσης, νέας χάραξης επί μήκους 13 χλμ. της εθνικής οδού Σερρών – Δράμας, που συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο νομών, με αφετηρία τον οικισμό Λευκοθέας και στη συνέχεια την παράκαμψη του οικισμού Αλιστράτης.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιότρας, «ο συγκεκριμένος δρόμος είναι βασικός για την επικοινωνία των δυο νομών, αλλά και για την ανάδειξη του Σπηλαίου της Αλιστράτης. Αποτελούσε πάγιο αίτημα η κατασκευή του από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι σημαντικοί και εξυπηρετούνται το εμπόριο, οι μεταφορές και η μετακίνηση χιλιάδων πολιτών καθημερινά. Μέσω της μελέτης θα έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε έναν ασφαλή δρόμο, που θα προσφέρει άνεση και ταχύτητα στις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Παράλληλα, προβλέπουμε την κατασκευή δέκα ισόπεδων κόμβων, προκειμένου να συνδέσουμε όλους τους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται η οδός. Σε συνδυασμό με την εναλλακτική οδό που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ συνδέοντας Αμφίπολη – Παλαιοκώμη – Ροδολίβος – Πρώτη – Δράμα δημιουργείται ένα πλέγμα συνδέσεων, που αίρει τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην επικοινωνία των δύο νομών. Η μελέτη που επιβλέπει η Διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας, για τα πρώτα 4,5 χλμ. από τον οικισμό Λευκοθέας προς Δράμα θα μελετηθεί βελτίωση της υφιστάμενης οδού για εξασφάλιση καλύτερης χάραξης με διαπλατυμένο οδόστρωμα. Στη συνέχεια για τα επόμενα 1,5 χλμ. υπάρχει βελτιωμένη οδός η οποία θα ενσωματωθεί στο νέο οδικό άξονα. Ακολουθεί παράκαμψη του οικισμού Αλιστράτης από τη νέα χάραξη μήκους 3 χλμ. και βελτίωση της υφιστάμενης οδού επί μήκους 1 χλμ. για την κάθοδο στο πεδινό τμήμα της εθνικής οδού. Τέλος θα γίνει διαπλάτυνση της εθνικής οδού στο πεδινό τμήμα επί μήκους 3 χλμ. Ο δρόμος θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, αλλά και ανασφάλτωτο έρεισμα εκατέρωθεν. Επίσης θα μελετηθούν 10 ισόπεδοι κόμβοι για τη σύνδεση με τα τοπικά οδικά δίκτυα. Με τη μελέτη βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της εθνικής οδού Δράμας, που συνδέει τις πρωτεύουσες των νομών με τους άξονες της Εγνατίας Οδού και Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, Σέρρες – Λευκοθέα – Ελευθερούπολη – Εγνατία Οδός, Δράμα – Εξοχή κλπ., καθώς επίσης βελτιώνεται και η πρόσβαση προς το σπήλαιο της Αλιστράτης και την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη.