Skip to main content

Νέος νόμος για τον πετρελαϊκό τομέα στον Ισημερινό

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αναμένεται να θέσει τη Δευτέρα σε εφαρμογή νόμο που έχει στόχο την αύξηση του κρατικού ελέγχου στον πετρελαϊκό τομέα στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού αναμένεται να θέσει τη Δευτέρα σε εφαρμογή νόμο που έχει στόχο την αύξηση του κρατικού ελέγχου στον πετρελαϊκό τομέα στη χώρα, εξέλιξη η οποία ίσως αποβεί στην εθνικοποίηση επιχειρήσεων που θα τον παραβιάσουν, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

Ο νόμος ρυθμίζει τις νέες συμβάσεις που καταρτίζει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων από τους πόρους της χώρας.

Το Κογκρέσο είχε προγραμματίσει να υπάρξει συζήτηση για το νομοθέτημα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά ο Κορέα δήλωσε χθες ότι οι βουλευτές καθυστέρησαν υπερβολικά να τοποθετηθούν όσον αφορά το θέμα. Το νομοσχέδιο είχε χαρακτήρα «κατεπείγοντος», κάτι που σημαίνει ότι το Κογκρέσο είχε 30 ημέρες για να εγκρίνει ή να καταψηφίσει το νομοθέτημα, διαφορετικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ αυτόματα.

«Με αυτό το νόμο, οι πετρελαϊκές εταιρίες που δεν τηρούν τις πολιτικές του κράτους θα υφίστανται εθνικοποίηση των κοιτασμάτων τους και θα εγκαταλείπουν τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το πετρέλαιο αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν του Ισημερινού. Η κυβέρνηση Κορέα θέλει να καταργηθούν οι ισχύουσες συμβάσεις με τις ξένες εταιρίες που προβλέπουν να μοιράζονται μέρος των κερδών με το κράτος, καθιστώντας τις παροχές υπηρεσιών έναντι μιας σταθερής αμοιβής.

«Εάν [τα μέλη του Κογκρέσου] θέλουν να συναντηθούν και να συζητήσουν [για το νομοσχέδιο], ας κάνουν ό,τι επιθυμούν», είπε ο Κορέα. «Αλλά την Δευτέρα, για την υπεράσπιση του Συντάγματος, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος» .

Την Πέμπτη, ο Ισημερινός τερμάτισε το συμβόλαιο με την γαλλική Perenco και ανακοίνωσε ότι η κρατική Petroamazonas αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της.

Η Περενκό είχε εμπλακεί σε μια μακρά διένεξη με τις αρχές στον Ισημερινό για φορολογικά θέματα.