Skip to main content

Νέος νόμος για το λαθρεμπόριο προσφύγων στην Αυστραλία

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας κα Γκίλαρντ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργηθεί κέντρο εξέτασης και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός αυστραλιανού εδάφους, με στόχο να αποτραπεί το λαθρεμπόριο προσφ
Nέα πολιτική έναντι των αιτούντων άσυλο ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Η κα Γκίλαρντ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργηθεί κέντρο εξέτασης και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός αυστραλιανού εδάφους, συγκεκριμένα στο Ανατολικό Τιμόρ, με στόχο να αποτραπεί το λαθρεμπόριο προσφύγων και να δοθεί το μήνυμα ότι η είσοδος αιτούντων άσυλο στα αυστραλιανά ύδατα δεν αυξάνει την πιθανότητα επίσημης αναγνώρισής τους ως προσφύγων.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι λήγει η αναστολή εξέτασης αιτούντων άσυλο από τη Σρι Λάνκα, αλλά συνεχίζεται η αναστολή των αιτήσεων για άσυλο όσων προέρχονται από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το δίκτυο «SBS», η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ δεν έχει απορρίψει την πρόταση της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Την αντίθεσή τους στη νέα κυβερνητική πολιτική εξέφρασαν το κόμμα των Πρασίνων και οργανώσεις υπεράσπισης των προσφύγων, κάνοντας λόγο για «στροφή της κυβέρνησης προς τα δεξιά και επιστροφή στην εποχή Χάουαρντ» (του προηγούμενου συντηρητικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας).

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι αρκετά σκληρή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αντιπρότεινε σειρά μέτρων: την επαναυιοθέτηση θεωρήσεων εισόδου προσωρινής προστασίας (αντί του πολιτικού ασύλου), την απόρριψη αιτήσεων ασύλου ατόμων που έχουν καταστρέψει τα διαβατήριά τους, τη δυνατότητα επέμβασης του υπουργού Μετανάστευσης στην απόρριψη ή όχι αιτήσεων ασύλου, την παροχή ασύλου κατά προτεραιότητα σε όσους κάνουν αίτηση εκτός Αυστραλίας και τέλος τη δυνατότητα κάλυψης εξόδων των προσφύγων από κοινοτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, κάθε χρόνο η Αυστραλία δέχεται περίπου 13.750 πρόσφυγες - μέσω του ανθρωπιστικού μεταναστευτικού της προγράμματος - αριθμός που αποτελεί περίπου το 8% των μεταναστών που δέχεται η Αυστραλία.

Οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Αυστραλία διά θαλάσσης αποτελούν το 1,6% περίπου όλων των μεταναστών που εγκαθίστανται στη χώρα κάθε χρόνο. Από τις αρχές του 2010 έχουν φτάσει στη χώρα 3.532 αιτούντες άσυλο δια θαλάσσης.