Skip to main content

Νέος φορέας διαχείρισης των υποπροϊόντων φέτας από τυροκόμους

Πρόκειται για τον φορέα με την επωνυμία Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων Παραπροϊόντων Φέτας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλία, και ως ιδρυτικά μέλη είναι 14 ιδιωτικές και συνεταιριστικές εταιρίες.
Ένας νέος φορέας μη κερδοσκοπικός για την οικολογική διαχείριση των προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων  από την παραγωγή της φέτας, όπως το τυρόγαλο, δημιουργήθηκε ως μια πρωτοβουλία τυροκομικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον φορέα με την επωνυμία Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων Παραπροϊόντων Φέτας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλία, και ως ιδρυτικά μέλη είναι 14 ιδιωτικές και συνεταιριστικές εταιρίες, ενώ συνεχώς προστίθενται και άλλες εταιρίες ως νέα μέλη, όπως επισημαίνει ο προσωρινός πρόεδρός του, κ. Παντελής Ραπανάκης, μιλώντας στη Voria.gr για την πρωτοβουλία αυτή.

Επισημαίνει ότι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως Βίγλα-Vivartia, Μεβγάλ, Κολιός, Δωδώνη, ΕΑΣ Καλαβρύτων, από μόνες τους έχουν προχωρήσει στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων της παραγωγής φέτας, διαδικασία όμως που δεν μπορούν οι μικρές εταιρίες να αντιμετωπίσουν μόνες, λόγω υψηλού κόστους. Και το κενό αυτό επιδιώκει να καλύψει ο νεοσυσταθείς φορέας ΟΔΙΠΠΑΦ, τονίζει ο κ. Ραπανάκης. Η δημιουργία του νέου φορέα, αναφέρει, ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που δηλώνουν ότι θα μετάσχουν στην προσπάθεια να θωρακιστεί το εθνικό προϊόν της φέτας. 

Επισημαίνει ότι  η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ εκτείνεται σε όλη την ενδοχώρα από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που διακρίνονται στον τομέα αυτόν και είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν την  περιβαλλοντική διάσταση της παραγωγής και αξιοποίησης των παραπροϊόντων φέτας. 

Στόχος του νέου φορέα  είναι να επικοινωνήσουν το γεγονός με την ευρύτερη καταναλωτική κοινωνία. Η ΟΔΙΠΠΑΦ αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ των επιχειρήσεων για τη συνδιαχείριση των παραπροϊόντων και των α΄υλών φέτας και την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, τη στήριξη των επιχειρήσεων να αποκτήσουν οικολογική συμπεριφορά και οικολογική θωράκιση η  δράση τους.