Skip to main content

Νέοι φόροι για τις κρατικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι κρατικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο θα πρέπει να καταβάλουν στον κρατικό προϋπολογισμό το 90% των συνολικών τους κερδών (
Η ρουμανική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή νέων φόρων στα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων και των εργοδοτών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις τίθενται σε ισχύ από τον Ιούλιο και προβλέπεται να τροφοδοτήσουν την αύξηση των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,3% του ΑΕΠ, επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Σεμπάστιαν Βλαντέσκου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι κρατικές επιχειρήσεις (πολλές εκ των οποίων επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο, καθώς είναι ζημιογόνες) θα πρέπει να καταβάλουν στον κρατικό προϋπολογισμό το 90% των συνολικών τους κερδών (έναντι 50% που ίσχυε προηγουμένως), ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν στον περιορισμό των δαπανών για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής τους.

«Οι κρατικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμετέχουν στην ενιαία προσπάθεια για τη στήριξη του προϋπολογισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, κ. Εμίλ Μποκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας Transgaz και Transelectrica είναι οι μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις της Ρουμανίας που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βουκουρεστίου και από τις λίγες που είναι κερδοφόρες.