Skip to main content

Νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τα ομόλογα

Η ΕΚΤ όρισε ότι θα υπολογίζονται με discount 17% στη διαδικασία των στρες τεστς, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ζημία στα χαρτοφυλάκια.
Μπορεί να θεωρηθεί κι ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη, όμως η απόφαση που έλαβε χθες η Φραγκφούρτη να αποδεχθεί στη διαδικασία του πανευρωπαϊκού στρες τεστ τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται παρκαρισμένα σε όλα τα χαρτοφυλάκια της γηραιάς ηπείρου, με μια μειωμένη τιμή της τάξης του 16% με 17%, σηκώνει πολύ συζήτηση. Κι αυτό, γιατί αμέσως – αμέσως μειώνει αντίστοιχα την «περιουσία» των πιστωτικών ομίλων, που έχουν εξαγοράσει το χρέος των περίπου 200 δισ. ευρώ, που αποτιμάται σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται, βεβαίως, ενόψει της διαδικασίας του τεστ αντοχής που ξεκινάει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 45 δισ. ευρώ τίτλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε γερμανικές τράπεζες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη λέγεται ότι είναι η έκθεση των γαλλικών και των ιταλικών τραπεζών. Μεγάλο πλήγμα, όμως, δέχονται και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους σε ομόλογα και τώρα καλούνται να το υπολογίσουν κατά 17% φθηνότερα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πανευρωπαϊκό. Κατά συνέπεια, την ίδια δυσαρέσκεια θα προκάλεσε το άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης και στις 14 γερμανικές τράπεζες, τις τέσσερις βρετανικές, καθώς και τις γαλλικές και ισπανικές τράπεζες που συμμετέχουν στο ίδιο τεστ.