Skip to main content

Νέο θρίλερ με τον ELA και τη ρευστότητα των τραπεζών

Έως και δύο ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα, εάν η ΕΚΤ προχωρήσει στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Εξακολουθεί ο συναγερμός που έχει σημάνει εδώ και περίπου μια εβδομάδα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, εξαιτίας μιας είδησης που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, σχετικά με ενδεχομένο μελλοντικό περιορισμό των κεφαλαίων που χορηγούνται από την ΕΚΤ στο εγχώριο σύστημα μέσω του ELA.

Το άρθρο στην πραγματικότητα στηριζόταν σε μια παλαιότερη πληροφορία που ήθελε τη Φρανκφούρτη να εξετάζει ένα «κούρεμα» των collaterals που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες, για το σκοπό αυτό (σσ δηλαδή για την εξασφάλιση ρευστότητας) στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον μία ή ενδεχομένως και δύο τράπεζες θα αντιμετωπίσπουν άμεσο πρόβλημα, αν η ΕΚΤ προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Κι αυτό γιατί το συνολικό αποθεματικό τους σε ομόλογα, που δίνονται ως collaterals, δεν θα επαρκεί για να εγγυηθεί την χορήγηση της ρευστότητας στο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο ELA είναι η μοναδική πηγή ροής ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, οπότε μια μερική έστω μείωση της θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια μη διασταυρωμένη πληροφορία που θέλει απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβαίνει στην έδρα της ΕΚΤ. Περισσότερες λεπτομέρειες, προσεχώς, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Για την ιστορία, οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA έχουν πάρει κοντά στα 80 δις ευρώ.