Skip to main content

Νέο σοκ στο Λονδίνο: Φορτηγό έπεσε σε πλήθος που έβγαινε από τζαμί

Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες, όταν ένα βαν έπεσε πάνω σε περαστικούς κοντά στο τέμενος του Βόρειου Λονδίνου. Έρευνες της αντιτρομοκρατικής.

Συναγερμός σήμανε στο βόρειο Λονδίνο όταν όχημα έπεσε σε πεζούς κοντά σε τέμενος, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν.

Η αστυνομία πήρε κλήση για ένα όχημα που έπεσε πάνω σε πεζούς, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, η οποία αργότερα επιβεβαίωσε και τη σύλληψη ενός 48χρονου ατόμου. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, πρόκειται για έναν λευκό άντρα, καλοξυρισμένο, με μαύρα μαλλιά, τον οποίο ανέκριναν οι αστυνομικοί.

Η αστυνομία στο Λονδίνου ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός από το περιστατικό, όπου ένα βαν έπεσε πάνω σε πεζούς κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος. Η υπηρεσία ασθενοφόρων στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο του περιστατικού.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο οδηγός ενός μικρού φορτηγού (βαν) παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από το ισλαμικό τέμενος στην περιοχή του πάρκου.

Ο 48χρονος οδηγός που απομονώθηκε από το πλήθος, συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ οδηγήθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο της ψυχικής του υγείας.

 

Ο ηγέτης του τζαμικού Μοχάμεντ Κόζμπαρ δήλωσε στη Sun: "Οποιος το έκανε αυτό, ήθελε να έχει ανθρώπινα θύματα και είναι τρομοκρατική επίθεση. Το αποκαλώ τρομοκρατική επίθεση, όπως αποκάλεσα και εκείνη του Μάντσεστερ, στο Γουέστμινστερ και στη γέφυρα του Λονδίνου".

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ερευνά το περιστατικό έξω από το τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο. Πάντως η βρετανική αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει εάν το περιστατικό με το βαν έξω από το τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο είναι ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση.

O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι στα άτομα που τραυματίστηκαν, όταν ένα βαν έπεσε πάνω σε πεζούς κοντά σε τέμενος στο βόρειο Λονδίνο. Ανέφερε ότι το περιστατικό με το βαν κοντά στο μουσουλμανικό τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο, αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προεδρεύσει σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε «απόλυτα συγκλονισμένος» από το αιματηρό περιστατικό.