Skip to main content

Νέο σύστημα οδικής ασφάλειας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ατυχημάτων

Το σύστημα που εφαρμόζει το ΕΚΕΤΑ στοχεύει στον πρόωρο εντοπισμό της υπνηλίας, του άγχους, των συναισθημάτων και της απόσπασης προσοχής του οδηγού.

Ένα σύστημα υποστήριξης του οδηγού που μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων εφαρμόζει το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα οδικής ασφάλειας που στοχεύει στον πρόωρο εντοπισμό της υπνηλίας, του άγχους, των συναισθημάτων και της απόσπασης προσοχής του οδηγού. Πρόκειται για το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης (ADAS), το οποίο εστιάζει στη διαρκή παρακολούθηση του οδηγού, μέσω αισθητήρων (κάμερες) και βιοσημάτων, ενώ διαθέτει οθόνη που καταγράφει τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του προσώπου του κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Το έργο ADAS&ME είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται με ελληνική πρωτοβουλία και η εφαρμογή του περιλαμβάνει πέντε τύπους οχημάτων: συμβατικό και ηλεκτρικό αυτοκίνητο, φορτηγό, λεωφορείο και μοτοσικλέτα.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ έχει αναλάβει την ανάπτυξη αλγορίθμων παρακολούθησης και μέτρησης της κατάστασης του οδηγού και έχει τον ρόλο του συντονιστή ανάπτυξης του συστήματος για όλα τα οχήματα, της φάσης ολοκλήρωσης των τελικών συστημάτων και των ερευνητικών μελετών.

Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει 30 εταίρους από 11 ευρωπαϊκές χώρες που αντιπροσωπεύουν αυτοκινητοβιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια καθώς και οργανισμούς ερευνητικής δικτύωσης.

Ο προϋπολογισμός του ADAS&ME είναι 9,5 εκατ. ευρώ και τεχνικός διαχειριστής της κοινοπραξίας είναι ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης.