Skip to main content

«Νέο Ρεύμα - Νέο Όραμα»: Ανοικτή επιστολή σε Τσίπρα για το χωροταξικό

Ο Ν. Φιλίππου ζήτησε άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα, παραδίδοντας και σχετική ανοικτή επιστολή

Τη διόρθωση των διατάξεων του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου, που «απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις με νέα επιβαλλόμενα λουκέτα και ερήμωση» εξαιτίας των χαρτών Σεβέζο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ζήτησε χθες ο πρόεδρος της επιχειρηματικής κίνησης, «Νέο Ρεύμα - Νέο Όραμα», Νίκος Φιλίππου, μιλώντας από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κ. Μακεδονίας, για λογαριασμό 303 επιχειρήσεων.

Ο κ. Φιλίππου ζήτησε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα, παραδίδοντας και σχετική ανοικτή επιστολή.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό:

26/03/18

Ανοικτή Επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό,

Θέμα: ανάπτυξη με επενδύσεις, αποφυγή και διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων του περιφερειακού χωροταξικού. Η διαδικασία, η ομηρεία και η νέα αποεπένδυση 3 χρόνια, μετά 8 χρόνια κρίσης. Ποια ανάπτυξη, ποιες επενδύσεις θα γίνουν με τα λουκέτα και την ερήμωση μόνο δυτικά και σε όλη την ΠΚΜ επίσημα θεσμοθετημένα. Δεν ισχύουν στην Αθήνα και όλη την ΕΕ. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
 
Έχουμε αναφερθεί σε Σας για το θέμα των καταστροφικών διατάξεων του Περιφερειακού Χωροταξικού.
Από το 2015, παραμένει 2-3 χρόνια αδιόρθωτο. Ακόμη και οι νέες εισηγήσεις της ΠΚΜ είναι χειρότερες. Περιέχει 2 καταστροφικές διατάξεις που απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις με νέα  επιβαλλόμενα λουκέτα και ερήμωση:

1) Προβλέπει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε οργανωμένους θύλακες μέχρι ή από 31/12/17. Μόνο στη ΠΚΜ, και όχι στην Αθήνα ή αλλού. Αφορά εγκαταστάσεις νέες, υφιστάμενες, χαμηλή και μέση όχληση. Σημειώνει χωρίς ουσία “αντιμετώπιση και στήριξη” για το10% του 90% της παραγωγής, αντί να προσθέσει όπως στην Αθήνα αδιακρίτως όλες οι μονάδες “προσκαλούνται και ενθαρρύνονται”.

2) Προβλέπει την κατά παράνομο τρόπο ερήμωση μόνο της δυτικής Θεσσαλονίκης με τους χάρτες ή λεκτικά Σεβέζο. Δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, στην Αθήνα ή ΕΕ. Αντί να ληφθούν μέτρα προστασίας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων, προβλέπονται με σκανδαλώδη τρόπο ακόμη νέες μονάδες Σεβέζο εντός αστικού ιστού. Αν είναι δυνατόν!

Δύο (2) μέτρα και δύο (2) σταθμά. Προκαλείται διχασμός και εμφύλιος.

Αιτούμεθα την διόρθωση -εξάλειψη των καταστροφικών διατάξεων, οι 303 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με ~15.000 προσωπικό και πολλά δις € πωλήσεις, ± το 1/2 ΑΕΠ της ΠΚΜ. Συμπλέουν ενυπόγραφα 4 Ευρωβουλευτές, 8 Βουλευτές, η ΠΕΔ.ΚΜ με 80 Δήμους, οι 5 Δήμοι με 400.000 κατοίκους και οι 4 οικονομικοί φορείς με 70.000 μέλη. Η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Έγιναν πέντε 5 μεγάλες δημόσιες συναντήσεις των 50-200 ατόμων, με συμμετοχή και την στήριξη όλων, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Περιφερειακών και δημοτικών  αρχόντων και φυσικά επιχειρήσεων και πολιτών.

Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό ή καταστροφικό θέμα της περιοχής. Η ημερομηνία 31/12/17 πέρασε. Οι πολεοδομίες ήδη δεν δίνουν άδειες, τα ΓΠΣ, π.χ. Θεσσαλονίκης εγκρίνονται με τις καταστροφικές διατάξεις, λόγω του υπερκείμενου περιφερειακού χωροταξικού. Η νέα αποεπένδυση άρχισε, ήδη ακυρώνονται επενδύσεις!

Κρύβονται συμφέροντα, που αποτρέπουν την επίλυση, στην γραφειοκρατία και σε υψηλότερα κλιμάκια. Η υψηλή όχληση, το παραδέχτηκε ... με τον απίστευτο μηχανισμό παρακολούθησης και φίμωσης πολιτών που αντιδρούν στην ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Γίνεται κερδοσκοπία αξιών γης, με τις εξαιρέσεις ανατολικά και την ταυτόχρονη ερήμωση δυτικά. Που είναι το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά -ανατολικά.

Παρακαλέσαμε να μας ορίσετε συνάντηση, πλην όμως διαπιστώνουμε διαδικαστικές δυσκολίες, παρά την θετική προφορική σας εντολή 2 φορές, να συναντηθούμε την επόμενη φορά στη Θεσσαλονίκη. Τόσο κόσμο συναντάτε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τις καλές προθέσεις, κάποια ΜΗ επείγουσα αντίληψη του επείγοντος της σοβαρότητας του προβλήματος. Από την άλλη υπάρχει προθυμία για μικρότερα θέματα, και καλώς γίνεται. Την ίδια ώρα Οι κύκλοι Σεβέζο, κλείνουν βίαια δεκάδες σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία και αποτρέπει επενδύσεις μόνο δυτικά. Αυτό είναι το ψηφισμένο γνωμοδοτικά κείμενο από την ΠΚΜ.

Ακούμε, άλλοτε ότι ... δεν θέλουμε τα λουκέτα, ... άλλοτε για ... δήθεν παρατάσεις, που δεν ισχύουν. Κανείς δεν θέλει μόνο δηλώσεις. Κυρίαρχες είναι οι γραπτές ψηφισμένες διατάξεις ή και νέες προτεινόμενες διατάξεις χειρότερες των πρώτων.

Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να “ενημερωθείτε” από εμάς, να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, να κρίνετε, να αποφασίσετε- μηχανικός είστε. Τόσους πολίτες βλέπετε και πολύ σωστά κάνετε.  Η  οριστικοποίηση των καταστροφικών διατάξεων επίκειται με νέα απόφαση ΠΚΜ και ΚΥΑ- ΦΕΚ. Οι κίνδυνοι είναι ορατοί. Θα χρεωθείτε θετικά τυχόν επίλυση.

Με μεγάλη εκτίμηση,
Ευστρατίου Ανδρέας, Ναξιάδης Μενέλαος, Νικολαίδου Ελισάβετ, Μπόγιας Χρήστος, Φιλίππου Νίκος, για λογαριασμό των 303 μεγάλων επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών».