Skip to main content

Νέο πολυδύναμο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αυγερινού.

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εγκαινιάζει τη λειτουργία του «Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών», το οποίο θα λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την παροχή βασικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντωνίου Αυγερινού, της Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης Dr. Δήμητρας Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθώς και αντιπροσωπείας τόσο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, στις 12:00 μμ., στο κτίριο όπου στεγάζεται το Πολυδύναμο Κέντρο (Βαμβακά 1 και Ίωνος Δραγούμη).

«Η λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών στην Θεσσαλονίκη έρχεται να καλύψει συστηματικά και με υπευθυνότητα μια διαπιστωμένη ανάγκη», τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός. «Βασική αποστολή του είναι η παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και να ενσωματωθεί ομαλά στην ελληνική κοινωνία». Χορηγός του προγράμματος είναι ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω της επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγερινός. 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή βασικών υπηρεσιών, με εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές, στους πρόσφυγες και μετανάστες, που διαβιούν στον αστικό ιστό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, και αφορούν σε:
• Παροχή επικαιροποιημένης πληροφόρησης για θέματα ασύλου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης, εκπαίδευσης, απασχόλησης κ.ο.κ.
• Παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες
• Διαμεσολάβηση και παραπομπή σε άλλους φορείς και υπηρεσίες
• Παροχή Οικονομικής Υποστήριξης (Cash Transfer Programme)
• Υπηρεσίες Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (RFL)

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί ήδη με επιτυχία το «Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και Ενσωμάτωσης Προσφύγων» στην πόλη της Αθήνας με τη στήριξη του Δανέζικου Ερυθρού Σταυρού και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO), μέσω της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης.