Skip to main content

Νέο περιστατικό κλοπής μέρα μεσημέρι στα κοιμητήρια Ευόσμου - Από το 2024 οι 14 κάμερες

Ξεκινούν το επόμενο διάστημα οι εργασίες για την επέκταση των κοιμητηρίων Ευόσμου

Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν τα περιστατικά κλοπών, που σημειώνονται κατά διαστήματα, στα κοιμητήρια Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τελευταίο θύμα κλοπής ένας επισκέπτης, ο οποίος είχε σταθμεύσει το όχημά του, την περασμένη Δευτέρα, στα κοιμητήρια.

Αν και μέρα μεσημέρι, άγνωστοι δράστες έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου του, άρπαξαν από μέσα ένα τσαντάκι με προσωπικά έγγραφα και εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Άμεσα στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία, με το νεαρό θύμα κλοπής να προχωρά στην καταγγελία του περιστατικού. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιο περιστατικό έξω από τα κοιμητήρια Ευόσμου. Αρκετές φορές πολίτες που επισκέπτονται τα κοιμητήρια πέφτουν θύματα ληστών, ενώ στο παρελθόν είχαν καταγραφεί και περιστατικά κλοπών αντικειμένων ακόμα και από τους τάφους.  

Με φόντο τα περιστατικά κλοπών είτε σε πολίτες είτε σε τάφος ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών εντός του χώρου των κοιμητηρίων. Ωστόσο, αν και είχαν προχωρήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια από την αρχή προσωπικών δεδομένων, οι 14 κάμερες δεν τοποθετήθηκαν ποτέ την τρέχουσα χρονιά.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Τράκα, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, η τοποθέτηση των καμερών θα γίνει από τον εργολάβο που έχει αναλάβει και το έργο της επέκτασης των κοιμητηρίων Ευόσμου. «Ο Σύνδεσμος δεν έχει το προσωπικό για να υλοποιήσει το έργο με τις κάμερες. Οπότε ο εργολάβος που θα προχωρήσει τη δημιουργία νέων ταφικών τμημάτων και έργων υποδομής στα κοιμητήρια, μέσω μιας νέας προγραμματικής σύμβασης θα αναλάβει και τις κάμερες», υπογράμμισε. Πάντως, καθώς ο Σύνδεσμος είναι σε μια μεταβατική περίοδο για τη νέα διοίκηση γεγονός που σημαίνει ότι η λειτουργία των καμερών θα πάει από το 2014. Με βάση την αρχική απόφαση οι κάμερες θα λειτουργούν από τις 10.00 το βράδυ που κλείνει το κοιμητήριο έως τις 6.00 το πρωί που ανοίγει. Εάν δεν βοηθήσει αυτό και συνεχίζονται τα περιστατικά φθορών, τότε ο Σύνδεσμος θα αποφανθεί στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να πάρουν έγκριση και να λειτουργούν και τις πρωινές ώρες.

Ξεκινούν οι εργασίες για την επέκταση των κοιμητηρίων Ευόσμου

Στην τελική ευθεία έχει μπει η επέκταση των κοιμητηρίων Ευόσμου, έκτασης 150 στρεμμάτων, τα οποία είναι σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Αρχές Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση των κοιμητηρίων από τον Σύνδεσμο, την Αναπτυξιακή Μείζονο Αστική Θεσσαλονίκη και τον ανάδοχο. Ήδη έχει στηθεί το εργοτάξιο και πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες εκσαφές παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι τα κοιμητήρια, που εξυπηρετούν τους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, καθώς και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης, από τον Βαρδάρη και προς τα δυτικά, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τη χωρητικότητά τους.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει νέες υποδομές στην επέκταση των υφιστάμενων κοιμητηρίων, σε έκταση 65 στρεμμάτων, με νέα ταφικά τετράγωνα που θα περιλαμβάνουν 3.200 νέες θέσεις και όλες τις απαραίτητες συνοδές λειτουργίες και έργα υποδομών (οδοποιία, ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις, σήμανση, ανακαίνιση εισόδου, νέα χωνευτήρια, φυτεύσεις πρασίνου, λειτουργικός εξοπλισμός και συστήματα αυτόματης διαχείρισης).

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες και η χρηματοδότησή του θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά 45% και από ίδιους πόρους του Συνδέσμου κατά 55%.