Skip to main content

Νέο κρίσιμο τεστ για τον δανεισμό σήμερα

Το ελληνικό δημόσιο «βγαίνει» προς αναζήτηση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Και νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, νωρίς το μεσημέρι από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να εξασφαλισθεί ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και το ποσό της συνήθους αποδοχής μέρους της υπερκάλυψης.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό ή, για την ακρίβεια, δεν είναι μόνο αυτό. Όπως είναι φυσικό, τα μάτια όλων και σήμερα θα είναι στραμμένα στο επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η έκδοση. Ο πήχης έχει μπει στο 1,9%, όπου είχε διαμορφωθεί την τελευταία φορά που έγινε ανάλογη έκδοση, οπότε κάθε επιπλέον «καπέλο» θα λογίζεται διαφορετικά. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ένα επιτόκιο της τάξης του 4% ή οριακά παραπάνω θα κρίνονταν ως μάλλον θετικό με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι μήπως στο τέλος της ημέρας σπάσει κι αυτό το φράγμα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να εκφρασθεί κι ως ένα μήνυμα ανησυχίας για τις εν Ελλάδι εξελίξεις.

Η διακύμανση των spreads, πάντως, δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις, αν και πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι «θα υπάρξει ένα μέτρο» στο επιτόκιο. Μένει να αποδειχθεί τι από όλα τα παραπάνω θα επαληθευτεί τελικώς στην πράξη...