Skip to main content

Νέο καμπανάκι κινδύνου από την ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Το 2018 θα πραγματοποιηθεί το νέο stress test της ΕΚΤ που θα αποτυπώσει αν οι τράπεζες άλλαξαν σελίδα, περνώντας στη μετά κρίση εποχή.

Καμπανάκι κινδύνου προς τις εμπορικές τράπεζες της χώρας, για το θέμα των επισφαλών δανείων τους, χτυπά η Τράπεζα της Ελλάδας για μια ακόμα φορά. Όπως προειδοποιεί, αν η άσχημη εικόνα του πρώτου διμήνου δεν ανατραπεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του 2017 κατά 10 δισ. των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν να μπουν σε νέες περιπέτειες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 θα πραγματοποιηθεί νέο stress test της ΕΚΤ, το οποίο δεν θα είναι τόσο αναλυτικό όσο αυτό του 2015, ωστόσο θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για τις εγχώριες τράπεζες καθώς θα αποτυπώσει αν άλλαξαν σελίδα, περνώντας στη μετά κρίση εποχή, ή τα προβλήματα παραμένουν και τις κρατούν καθηλωμένες καθιστώντας αναπόδραστη μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. Όλα αυτά εξαρτώνται κυρίως από την επιτυχία του 3ου μνημονίου.

Αν τελικά η χώρα βρει το βηματισμό της, επιστρέψει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, και καταφέρει να βγει στις αγορές ολοκληρώνοντας με επιτυχία το 3ο μνημόνιο τότε και η περιπέτεια των τραπεζών θα έχει αίσιο τέλος. Αν όμως συνεχιστεί η χαμηλή πτήση της οικονομίας και η πορεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην συνδυαστεί με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα έχει εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.