Skip to main content

Νέο οικονομικό χτύπημα του Πεκίνου στα βόρεια σύνορα μας

Η Voria.gr επιβεβαιώνεται για το κινεζικό ενδιαφέρον εξαγοράς των σιδηροδρόμων στη Βουλγαρία, οι οποίοι έχουν 240 εκατ. ευρώ δανεισμό.

Η Voria.gr το είχε προαναγγείλει εδώ και περίπου δύο μήνες: Οι βουλγαρικοί σιδηρόδρομοι, οδεύουν προς πώληση, με τους Κινέζους να είναι οι βασικοί διεκδικητές τους. Στο χορό των δημοσιευμάτων, τώρα, αρχίζουν να μπαίνουν και τα ξένα πρακτορεία. Αφορμή, αυτή τη φορά, στάθηκε μια έρευνα, του Boston Consulting Group, σύμφωνα με την οποία τα βουλγάρικα τρένα παρέχουν αυτή τη στιγμή τις χειρότερες υπηρεσίες και ταυτόχρονα την μικρότερη ασφάλεια ανάμεσα σε 25 ευρωπαικές χώρες. Επίσης, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έχουν και 240 εκατ. ευρώ δανεισμό!

Αυτός λοιπόν είναι και ο βασικός λόγος που το βουλγαρικό δημόσιο προχωρά στην πώληση τους, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, με τους Κινέζους να είναι οι βασικοί υποψήφιοι αγοραστές (και εκεί...). Η προσφορά που – όπως μαθαίνει η Voria.gr - κατατέθηκε από την China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) group είναι συνολικού ύψους 300 εκατ ευρώ. Αφορά σε αποπληρωμή του δανεισμού (130 εκατ. ευρώ), αφού προηγηθεί το σχετικό κούρεμα από την πλευρά του βουλγαρικού δημοσίου και τα υπόλοιπα (170 εκατ. ευρώ) σε επενδύσεις, μέσω της αγοράς νέων τρένων κλπ.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Σόφια αναφέρουν ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται μάλιστα σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Η προοπτική είναι το project να έχει κλείσει έως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.