Skip to main content

Γλυπτό 20μ. αντί για το Φεγγάρι στην Παραλία-Πού πάει το Φεγγάρι(φωτο)

Το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, το οποίο συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία, είναι ύψους 20 μέτρων και το βασικό υλικό του είναι γυαλί.

Ένα νέο εμβληματικό γλυπτό σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στη θέση που ήταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες το «Φεγγάρι» στη Νέα Παραλία.  

Το νέο έργο είναι του διεθνούς φήμη γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και είναι δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, αξίας 200.000 ευρώ, αφιερωμένο στη μνήμη των γονιών του. Το γλυπτό, το οποίο συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία, είναι ύψους 20 μέτρων και το βασικό υλικό του είναι γυαλί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό για την τοποθέτησή του στην ξύλινη προεξοχή πρόκειται να απαιτηθεί πασαλόμπηξη μέσα στη θάλασσα.


Παράλληλα, το «Φεγγάρι», το οποίο έχει βανδαλιστεί επανειλημμένα το προηγούμενο διάστημα, με την τελευταία φορά να έχει μάλιστα βυθιστεί στη θάλασσα, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο. Αυτή εξάλλου ήταν η αρχική θέση και η επιθυμία του δημιουργού του έργου Παύλου Βασιλειάδη. Συγκεκριμένα, η νέα θέση του «Φεγγαριού» θα είναι μέσα στη θάλασσα στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται από τη δημοτική αρχή ότι θα προστατευτεί και από τους βανδαλισμούς.

Ωστόσο, η τοποθέτηση και των δύο έργων σκοντάφτει για άλλη μια φορά στη γραφειοκρατία. Είχε χαρακτηριστικό πως για να τοποθετηθεί το νέο έργο, απαιτούνται και περιβαλλοντικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, αν και παραχωρήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου η νέα παραλία στο δήμο Θεσσαλονίκης, το ξύλινο δάπεδο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς,  για να τοποθετούν τα δύο έργα ζητήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες, γνωμοδοτήσεις από υπουργεία και στη συνέχεια απόφαση από την Αποκεντρωμένη. «Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Σύμφωνα με όσα ζητάνε, χρειάζεται να περάσουν δύο χρόνια για να έχουμε τα δύο έργα» υπογράμμισε.

Για να λυθεί το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναμένεται να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί ο δήμος να χωροθετήσει τα γλυπτά, προσπερνώντας την γραφειοκρατία. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα προβλήματα διαχείρισης του παραλιακού μετώπου μπορούν να αντιμετωπιστούν αν συσταθεί δημοτικό λιμενικό ταμείο.