Skip to main content

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γαλακτοπαραγωγών από την Κρι Κρι

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους παραγωγούς φρέσκου γάλακτος του Νομού Σερρών και κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών.

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρίας, σχεδίασε και υλοποιεί η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, η οποία έχει έδρα τον Νομό Σερρών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Παιδεία Γάλακτος», απευθύνεται στους παραγωγούς φρέσκου γάλακτος του Νομού Σερρών και κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, της βελτίωσης της ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος και της βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται βάσει τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κρι Κρι, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παραγωγούς του Νομού Σερρών. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση των παραγωγών στις εγκαταστάσεις της εταιρίας από τους συμμετέχοντες πανεπιστημιακούς καθηγητές και πρακτική άσκηση στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται η Κρι Κρι.

Η συνολική διάρκεια φοίτησης ανέρχεται σε 2 έτη και ήδη συμμετέχουν 50 αγελαδοτρόφοι από 33 φάρμες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος.



Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Παιδεία Γάλακτος» της Κρι Κρι χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις:

-Η Α’ φάση, διάρκειας 7 μηνών, περιλαμβάνει την συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και δειγμάτων γάλακτος και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με άμεσες προτάσεις ενεργειών βελτίωσης της παραγωγής.
-Η Β’ Φάση ορίζεται σε 15 μήνες από το τέλος της Α’ Φάσης και περιλαμβάνει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Α’ Φάσης καθώς και τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των κτηνοτρόφων. Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Κρι Κρι, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα κατά ομάδες, σε μηνιαία βάση. Η πρακτική εκπαίδευση θα γίνεται σε επιλεγμένες μονάδες των κτηνοτρόφων.
-Η Γ’ Φάση ορίζεται σε 2 μήνες από το τέλος της Β’ Φάσης και περιλαμβάνει: α) την συγγραφή και παράδοση της τελικής έκδοσης και β) την αξιολόγηση και αποτίμηση του προγράμματος από τους συμβαλλομένους και τους συμμετέχοντες.

Στην θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

1.    Αναπαραγωγή –  Διαχείριση και προγραμματισμός
2.    Κλινική και υποκλινική μαστίτιδα – Ποιότητα γάλατος
3.    Χωλότητα -  Ευζωία και παραγωγικότητα.
4.    Μεταβολικά νοσήματα – Διαχείριση της μεταβατικής περιόδου
5.    Προβλήματα υγείας νεαρών μόσχων
6.    Εκτροφή μοσχίδων
7.    Διατροφή Ι – Ποιότητα ζωοτροφών
8.    Διατροφή ΙΙ – Ομαδοποίηση και σιτηρέσια
9.    Γενετική βελτίωση
10.  Διαχείριση θερμικής καταπόνησης
11.  Σταβλισμός – Ευζωία και παραγωγικότητα
12.  Τήρηση και αξιοποίηση αρχείου εκτροφής

Στην πρακτική εκπαίδευση (workshops) που πραγματοποιείται σε ομάδες των 8-10 ατόμων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

1.    Άρμεγμα και λειτουργία της αρμεκτικής μηχανής
2.    Προληπτική και θεραπευτική ποδοκομία
3.    Περιποίηση και έλεγχος υγείας νεογέννητων και γαλουχούμενων μοσχαριών
4.    Εκτίμηση Δείκτη Θρεπτικής Κατάστασης και σωματομετρήσεις

Στην «Παιδεία Γάλακτος» συμμετέχουν ως εκπαιδευτές – σύμβουλοι:

⦁    Γεώργιος Βαλεργάκης:  Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
⦁    Αλέξανδρος Κουγιουμτζής: Διδάκτορας  Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
⦁    Αικατερίνη Σουφλέρη: Υπ. Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
⦁    Νεκτάριος Σιάχος: Υπ. Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ

Τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους

Τα οφέλη τα οποία αναμένεται να αποκομίσουν οι εκπαιδευόμενοι εστιάζουν στην καλύτερη κατάρτισή τους, την τόνωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο τους, την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα, ήδη με την ολοκλήρωση των επισκέψεων της ερευνητικής ομάδας στην Α’ φάση, τεκμηριώθηκε ότι η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής είναι σημαντική και ταυτόχρονα εφικτή, χωρίς να απαιτούνται αρχικά μεγάλες δαπάνες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγελαδοτροφίας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.



Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην χώρα μας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτή την κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά. Η «Παιδεία Γάλακτος» είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της Κρι Κρι να ανταποδώσει στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην εταιρία για περισσότερα από 20 χρόνια. Άλλωστε, οι παραγωγοί του Νομού Σερρών είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του βασικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων της Κρι Κρι, που δεν είναι άλλο από τα γιαούρτια με φρέσκο γάλα ημέρας. Κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που έχει ωθήσει την εταιρία στη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και της προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στις διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία, δίνει στην Κρι Κρι τη δυνατότητα να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει τα προϊόντα της με υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, μεράκι και τεχνογνωσία, επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό της απέναντι στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους μετόχους της και την κοινωνία συνολικά».     

Ο κ. Γεώργιος Βαλεργάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής (Α.Π.Θ) στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και επιστημονικός υπεύθυνος της «Παιδείας Γάλακτος», τόνισε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τον ίδιο τον τομέα της παραγωγής. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στους παραγωγούς και τις φάρμες που συμμετέχουν και ο συνολικός θετικός αντίκτυπος θα έχει ουσία, συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου».