Δευτέρα 28 Μαΐου 2018
x

ΝΕΟ AUDI A8: ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Eκτεταμένη δικτύωση, αυτοματοποίηση και ηλεκτροκίνηση - Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την Audi του μέλλοντος

του Νίκου Χριστόπουλου

Η Audi παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στο Audi Summit που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, το νέο Audi A8, το πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο στον κόσμο.
Στην τέταρτή της γενιά η ναυαρχίδα της Audi αποτελεί και πάλι το σημείο αναφοράς για την πρόοδο μέσω της τεχνολογίας (Vorsprung durch Technik), με νέα πρωτοποριακά συστήματα και καινοτόμες τεχνολογίες που βρίσκοναι κάτω απο την ομπρέλλα του Audi AI.

Αλλά τι σημαίνει ΑΙ? Είναι τα αρχικά των λέξεων Artificial Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη) δηλαδή είναι νοημοσύνη που αναπτύσεται απο μηχανές και στην επιστήμη των υπολογιστών, το πεδίο έρευνας ΑΙ οριοθετείται ως μελέτη ‘ευφυών παραγόντων’ βάσει της οποίας η κάθε συσκευή αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και αναλαμβάνει δράσεις που μεγιστοποιούν την πιθανότητα επιτυχίας σε κάποιο στόχο.

Eκτεταμένη δικτύωση, αυτοματοποίηση και ηλεκτροκίνηση - είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την Audi του μέλλοντος. Το Audi AI σύντομα θα είναι ο κωδικός για ποικίλα καινοτόμα συστήματα που θα απαλλάξουν και θα ανακουφίσουν τον οδηγό ενώ ταυτόχρονα θα του προσφέρουν νέες δυνατότητες να χρησιμοποιήσει το χρόνο που περνάει στο αυτοκίνητο. Για το σκοπό αυτό, το Audi AI χρησιμοποιεί επιτυχημένες στρατηγικές και  καινοτόμες τεχνολογίες από το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης βάζοντας έτσι τη μάρκα πολύ  μπροστά από τους ανταγωνιστές της.Πιό συγκεκριμένα οι τεχνολογίες αυτές είναι:
 
Αυτόνομη οδήγηση level 3

Το νέο A8 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έχει αναπτυχθεί ειδικά για υψηλού βαθμού  αυτοματοποιημένη οδήγηση. Το σύστημα Audi AI Traffic jam pilot αναλαμβάνει την οδήγηση σε αργή κίνηση με ταχύτητα έως 60 km / h  και σε  αυτοκινητόδρομους όπου υπάρχει μπαριέρα η οποία  διαχωρίζει τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου.Πρωτοποριακή τεχνολογία χειρισμού αφής που καταργεί όλους τους διακόπτες

Ο οδηγός ελέγχει το σύστημα Infotainment με το άγγιγμα του δακτύλου  στη μεγάλη οθόνη ενώ  μπορεί επίσης  να χρησιμοποιήσει μια δεύτερη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα για να έχει πρόσβαση στις λειτουργίες κλιματισμού και άνεσης. Ο συνδυασμός της ακουστικής και απτής  ανάδρασης μαζί με τη χρήση κοινών χειρονομιών αφής  καθιστούν τη νέα λειτουργία MMI touch ιδιαίτερα ασφαλή, διαισθητική και γρήγορη στη χρήση.

Νέα δυναμική ανάρτηση που διαβάζει το δρόμο και μόνιμη τετρακίνηση quattro σε συνδυασμό με ενεργή τετραδιεύθυνση

Μια παγκοσμίως  νέα τεχνολογία είναι  η δυναμική ανάρτηση Audi AI η οποία αποτελεί ένα πλήρως ενεργό σύστημα ανάρτησης το οποίο μέσα απο τις κάμερες οι οποίες σαρώνουν συνεχώς το οδόστρωμα ανεβάζει ή να χαμηλώνει τον κάθε τροχό ξεχωριστά με ηλεκτρικούς ενεργοποιητές,  προετοιμάζοντας έτσι το αυτοκίνητο ώστε να αποσβαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανωμαλίες(λακούβες) του οδοστρώματος. Σε συνδυασμό επίσης με το  νέο σύστημα  pre sense (360 °), το αυτοκίνητο ανεβαίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, σε περίπτωση επικείμενης πλευρικής σύγκρουσης, μειώνοντας έτσι τις  συνέπειες του ατυχήματος για όλους τους επιβαίνοντες.

Το νέο A8 ξεκινάει την πορεία του με δύο εκτεταμένα ανασχεδιασμένους V6 κινητήρες: ένα 3.0 TDI και ένα 3.0 TFSI απόδοσης 210 kW (286 hp) και 250 kW (340 hp) αντίστοιχα, ενώ δύο οκτακύλινδρες εκδόσεις – μία 4.0 TDI με 320 kW (435 hp) και μια 4.0 TFSI μ3 338 kW (460 hp) θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα.

Το A8 L e-tron quattro με τον ισχυρό plug-in hybrid drive επίσης θα έλθει αργότερα. Ο 3.0 l  TFSI και ο ισχυρός ηλεκτρικός κινητήρας επιτυγχάνουν απόδοση 330 kW (449 hp) και ροπή 700 Nm, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου αποθηκεύει αρκετή ισχύ για περίπου 50 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής οδήγησης.

Να σημειώσουμε ότι τα νέα Audi A8 και A8 L κατασκευάζονται στην πόλη του Neckarsulm και θα εμφανιστούν στην αγορά  προς τα τέλη  του 2017.

Σε συνεργασία με το GONEWS

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ