Skip to main content

Νέες προσπάθειες «τσιμεντοποίησης» του Εθνικού Πάρκου Αξιού

Τα σχέδια για ανέγερση εργοστασίων, βιοτεχνικών και εμπορικών εγκαταστάσεων στην προστατευόμενη περιοχή συνεχίζονται. Νέα δίκη στις 18 Ιουνίου.

Με «τσιμεντοποίηση» κινδυνεύει γι' ακόμη μια φορά το Εθνικό Πάρκο Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, σύμφωνα με καταγγελίες τόσο κατοίκων της περιοχής, όσο και στελεχών του Φορέα Διαχείρισής του, που προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια δόμησης.

Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμότητες δικαστικές και παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ο κίνδυνος να επιτραπεί τελικά η ανέγερση εργοστασίων, βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων (όπως οι αποθηκευτικοί χώροι) είναι ορατός.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια τσιμεντοποίησης ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας.

Έπειτα από αγώνες, ο Φορέας Διαχείρισης, σε συνεργασία με οργανώσεις, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες κατόρθωσαν να σταματήσουν το εκτεταμένο μπάζωμα, ειδικά στην περιοχή του Καλοχωρίου.

«Κάποιοι τα βλέπουν αυτά ως σταμάτημα της ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα είναι νίκες υπέρ του περιβάλλοντος. Υπάρχουν άλλες περιοχές, υπάρχει και η βιομηχανική ζώνη, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναπτύξουν νόμιμα και με τις σωστές υποδομές τις δραστηριότητές τους», απαντούν στις αιτιάσεις όσων επιχειρούν να ανεγείρουν νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή οι αρμόδιοι του Φορέα Διαχείρισης.

Μια από αυτές τις υποθέσεις εκδικάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στις 18 Ιουνίου 2015 και η υπόθεση αυτή θα κρίνει εν πολλοίς και ανάλογες υποθέσεις που ακολουθούν, αφού οι προσπάθειες για δόμηση της περιοχής είναι συνεχείς και πλέον υπερδεκαετείς.

«Παρά τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες της πολιτείας η προστασία των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, των υγροβιοτόπων και της βιοποικιλότητας. Πρέπει να ενταθούν οι άμεσες και έμμεσες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με στόχο τον αυστηρό έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών, αλλά και την ενθάρρυνση 'πράσινων' πρακτικών στην ενέργεια και τη βιομηχανία», τονίζουν οι αρμόδιοι του Φορέα Διαχείρισης.

Κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οικολόγοι, επισημαίνουν ότι η περιοχή κινδυνεύει από ανεξέλεγκτες δράσεις, πολλές από τις οποίες είναι μη αντιστρεπτές, όπως η τσιμεντοποίηση, η οποία στην περίπτωση αυτή είναι περιβαλλοντικά πολύ χειρότερη ακόμη και από τις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Φωτό: Γιώργος Χατζησπύρου-Δέλτα Αξιού Ι