Skip to main content

Νέες προσαγωγές για την τρομοκρατία

Στην κρατική Ασφάλεια κρατούνται και ανακρίνονται μία γυναίκα και τρεις νεαροί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε εκρηκτική ύλη.
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», οι οποίοι είχαν οδηγηθεί το πρωί ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.

Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Σαράντο Νικητόπουλο. Ο τελευταίος ζήτησε και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πατέρας του και μια οικογενειακή του φίλη. Ο Σαράντος Νικητόπουλος, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αρνείται κάθε κατηγορία και υποστηρίζει ότι «στοχοποιήθηκε» γιατί μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα είχε κάνει μια ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Τρεις συλλήψεις και μία προσαγωγή

Στην κρατική Ασφάλεια κρατούνται και ανακρίνονται μία γυναίκα και τρεις νεαροί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε εκρηκτική ύλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τους τρεις εξ αυτών θα υπάρξουν ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, οι τρεις νεαροί μετέβησαν στο σπίτι της θείας τού ενός το μεσημέρι, προκειμένου να παραλάβουν από εκεί ποσότητα εκρηκτικής ύλης, αλλά είχαν εντοπιστεί από αστυνομικούς και συνελήφθησαν. Μαζί τους συνελήφθη και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Από την αστυνομία διευκρινίστηκε ότι η υπόθεση δεν συνδέεται με το θέμα της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του «Επαναστατικού Αγώνα» και οι συλληφθέντες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους έξι που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

Από την κρατική Ασφάλεια ερευνάται αν οι τέσσερις συλληφθέντες ενέχονται σε άλλες έκνομες ενέργειες και για πού προοριζόταν η εκρηκτική ύλη.

Αρνήθηκαν να απολογηθούν Μαζιώτης και Ρούπα

Εν τω μεταξύ,, ενώπιον της 19ης ανακρίτριας οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Παναγιώτα Ρούπα, προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Ωστόσο, το ζευγάρι αρνήθηκε να απολογηθεί, ώστε να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, αφού θεωρούν τη δίωξή τους πολιτική.

Η μεταγωγή των Μαζιώτη και Ρούπα έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν στα δικαστήρια και πάλι συγκεντρωμένοι φίλοι και συγγενείς τους.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση και στους έξι συλληφθέντες αφορούν στα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονιών, προμήθειας κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και έκρηξης τετελεσμένης και σε απόπειρα, καθώς και τέσσερις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις.

Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, περιγράφονται ενέργειες της Οργάνωσης από το 2003, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με βόμβα στην Ευελπίδων έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 με τη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο, ενώ αναφέρεται η συμπλοκή στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010, όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας, ως αρχή για τον εντοπισμό των έξι.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, στην δικογραφία που παρέλαβαν δεν έχουν συμπεριληφθεί τα cd με καταγεγραμμένες συνομιλίες, τα σχεδιαγράμματα και τα χειρόγραφα προκηρύξεων, που σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν στο σπίτι του Μαζιώτη.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους των τριών που απολογούνται σήμερα, Σπύρο Φυτράκη και Δάφνη Βαγιανού, ο Μαζιώτης και η σύζυγός του, Παναγιώτα Ρούπα, αρνήθηκαν να απολογηθούν για να μην νομιμοποιήσουν, όπως λένε, τη διαδικασία και καταγγέλλουν τη δίωξή τους ως πολιτική, ενώ ο Σαράντος Νικητόπουλος αρνείται τις κατηγορίες.

Όπως λένε οι συνήγοροί του, ο Νικητόπουλος υποστηρίζει ότι γνωρίζει τους κατηγορουμένους και ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Λάμπρο Φούντα, αλλά τονίζει ότι ένα αποτύπωμά του που βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο στο σπίτι του Βιολόγου δεν μπορεί να στοιχειοθετεί κατηγορίες σε βάρος του.

Αποτυπώματά τους βρέθηκαν σε κινητά αντικείμενα στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ασφάλεια, συντάκτης των προκηρύξεων είναι ο Νίκος Μαζιώτης, καθώς ταυτοποιήθηκε το χειρόγραφο προσχέδιο της προκήρυξης για την επίθεση στο χρηματιστήριο με σημείωμα που βρέθηκε το ΄98 στο σπίτι του.

Επίσης αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη βρέθηκε σε σχεδιάγραμμα που κατασχέθηκε και αφορά επικείμενο χτύπημα της οργάνωσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό της γιάφκας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τέσσερα νέα εντάλματα σύλληψης

Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθούν τέσσερα νέα εντάλματα σύλληψης. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που σύμφωνα με την ασφάλεια εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση.

Μέχρι στιγμής από τις έρευνες σε σπίτια στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια, δεν έχει βρεθεί το οπλοστάσιο της οργάνωσης.

Από την Ελληνική Αστυνομία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μεταφέρθηκαν τα όπλα από ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης.


Τελευταία ενημέρωση: 17:30