Skip to main content

Νέες μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου φέρνει η μείωση του μπρεντ

Συνεχίζεται μέσα στο 2015 η πτωτική τάση στις τιμές του φυσικού αερίου. Kάθε μήνα 1.000 οικογένειες στη Θεσσαλονίκη, περνάνε στη χρήση φυσικού αερίου.

Μέσα στο 2016 θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, με την πρόβλεψη για συνέχιση της πτωτικής τάσης να στηρίζεται στις νέες μειώσεις του πετρελαίου μπρεντ μέσα στον Ιανουάριο, εξέλιξη που συνδέεται με την αναμενόμενη κάμψη της ζήτησης από την Κίνα λόγω σχετικής κάμψης των ρυθμών επέκτασης της μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας.

Τα παραπάνω τόνισε στη Voria.gr  ο αναπλ. γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε., κ. Λεωνίδας Μπακούρας επισημαίνοντας ότι κατά το 2015 η εταιρεία ακολούθησε τιμολογιακή πολιτική που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ελάφρυνση της ενεργειακής δαπάνης για τη βιομηχανία αλλά και τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, κατά τη περυσινή χρονιά, οι τιμές για τη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 24% και κατά 17% για την οικιακή κατανάλωση.

Ο κ.Μπακούρας εξήγησε ότι η μικρή αύξηση που καταγράφηκε στα οικιακά τιμολόγια του Ιανουαρίου 2016, σε σχέση με το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2015 ήταν συγκυριακή και συνδέεται και με τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Διευκρίνισε, δε, ότι οι μειώσεις στο αργό, που σημειώθηκαν τον φετινό Ιανουάριο θα φανούν στα τιμολόγια του Μαρτίου επειδή ο υπολογισμός γίνεται σταθερά με βάση το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, οι τιμές Ιανουαρίου 2016, εξήγησε ο κ. Μπακούρας, υπολογίσθηκαν βάσει των τιμών του αργού στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015.

Η μείωση στις τιμές διάθεσης δεν ανέκοψε την κερδοφορία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης καθώς τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9%, στα 124,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένο θα είναι και το μέρισμα που θα διανεμηθεί και που εκτιμάται συνολικά στα 20,6 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μπακούρας, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η ΕΠΑ Θεσσαλίας, δύο εταιρείες στις οποίες στρατηγικός επενδυτής είναι η ιταλική ΕΝΙ, εκτιμάται ότι από τα κέρδη του 2015 θα διανείμουν στους μετόχους τους περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Λεωνίδας Μπακούρας

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο δεν επηρέασαν τις πωλήσεις σε όγκους αλλά και σε έσοδα για τους εξής δύο λόγους: Το αντίστοχο περυσινό διάστημα οι καιρικές συνθήκες ήταν επίσης ήπιες. Δεύτερο και κυριότερο, η διείσδυση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται δυναμικά, με 1.000 οικογένειες, κατά μέσο όρο, να περνάνε στη χρήση αερίου κάθε μήνα. Πέρυσι, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης υπέγραψε κοντά 9.500 νέες συμβάσεις.

Η εταιρεία που δείχνει «αντανακλαστικά» γρήγορα στην εμπορική της πολιτική, έχει ανακοινώσει την δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, αρκεί το κτήριο να βρίσκεται στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης, κατά 20 χλμ. μέσα στο 2016 σε Σίνδο, Ιωνία, στη Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά και στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην Άνω Περαία και τους Νέους Επιβάτες.