Skip to main content

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Η απάντηση της ρωσικής Βουλής

Οι κυρώσεις επεκτείνονται σε 21 φυσικά πρόσωπα που είναι Ρώσοι και Ουκρανοί πολίτες και 21 ρωσικές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.

Η αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επεκτείνονται σε 21 φυσικά πρόσωπα που είναι Ρώσοι και Ουκρανοί πολίτες και 21 ρωσικές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.

Μεταξύ των φυσικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι ο Ρώσος υφυπουργός Ενέργειας Αντρέι Τσερέζοφ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Technopromexport και στελέχη του υπουργείου Ενέργειας όπως και 12 θυγατρικές εταιρείες της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegaz, οι οποίες ανήκουν σ' αυτήν κατά το ήμισυ ή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το αμερικανικό υπουργείο αναφέρει ότι η εταιρεία Surgutneftegaz είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων το 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλλει κυρώσεις στις μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες περιόριζαν την πρόσβαση τους στις κεφαλαιαγορές ενώ έθεταν περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τους. Οι κυρώσεις αφορούσαν πέντε ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα και συγκριμένα τις εταιρείες Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil Surgutneftegaz.

Μεταξύ των εταιρειών, στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και η εταιρεία «Silovie Mashini». Εναντίον της όπως και εναντίον της Technopromexport, είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη η γερμανική εταιρεία Siemens επειδή, είχαν στείλει στην Κριμαία τουρμπίνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν αποκτήσει για δική τους χρήση, για να καλύψουν τις ενεργειακές της ανάγκες.

Οι νέες κυρώσεις συνιστούν στην ουσία επέκταση των κυρώσεων, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν κατά της Ρωσίας από το 2014, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία και άρχισαν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. Πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε νόμο που δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Στις 29 Ιανουαρίου ο Λευκός Οίκος αναμένεται να παρουσιάσει στο Κογκρέσο την εισήγηση του, που αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούν να επιβληθούν σε Ρώσους πολίτες και ρωσικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου τους ενεργειακού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2107 οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει κατάλογο με 39 ρωσικές εταιρείες και οργανισμούς, με τις οποίες αμερικανοί πολίτες και αμερικανικές εταιρείες όπως και πολίτες τρίτων χωρών δεν μπορούν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, συμπεριελήφθησαν εταιρείες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και οργανισμοί που σχετίζονται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

«Δεν μας φοβίζουν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις» ήταν η απάντηση της ρωσικής Βουλής στις νέες αμερικανικές κυρώσεις

Ο αντιπροεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, σχολιάζοντας τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας δήλωσε ότι ή έχουν προγραμματισθεί να υπάρξουν "κάποιες απαντήσεις", οι οποίες θα απαλλάξουν την Ρωσία "από αυτή την πανούκλα", δήλωσε σε συνέντευξη του στην ισοδελίδα Gazeta.ru.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ, ο οποίος εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ως «άνευ προηγουμένου πιέσεις», εκτιμώντας ωστόσο ότι η Ρωσία τις αντιμετωπίζει χάρη στον ισχυρό πρόεδρο που έχει.

Η Ρωσία τα κατάφερε με τις συνέπειες αυτών των άνευ προηγούμενου πιέσεων, οι οποίες ασκήθηκαν πάνω της, χάρη στο ισχυρό της πρόεδρο» δήλωσε ο Νεβέροφ προθέτοντας ότι «η Ρωσία διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό και σταδιακά, και το βλέπουμε αυτό στον προϋπολογισμό του 2018 και πάλι θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη «και δεν μας φοβίζουν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις».

Ο ίδιος ο Νεβέροφ το 2014 είχε συμπεριληφθεί μαζί με άλλους Ρώσους πολίτες στον κατάλογο των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ σε σχέση με τη δράση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος επίσης της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «ολέθρια πρωτοβουλία» η οποία δεν θα μείνει αναπάντητη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα αυτή δόση των κυρώσεων δεν θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους.