Skip to main content

Νέες επαφές κυβέρνησης-δανειστών για νέα προαπαιτούμενα

Δανειστές και κυβέρνηση έπιασαν δουλειά για τον καθορισμό ακόμη μιας λίστας με προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ, δανειστές και κυβέρνηση έπιασαν δουλειά για τον καθορισμό ακόμη μιας λίστας με προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η λίστα αυτή πρέπει να συμφωνηθεί κανονικά έως αύριο, Παρασκευή, οπότε και προγραμματίζεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των δανειστών, αφού προηγουμένως συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, την Παρασκευή, κατατίθεται, εξάλλου, στη Βουλή και ο προϋπολογισμός του 2016, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Η νέα λίστα των προαπαιτουμένων θα είναι επίσης «βαριά». Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τα κόκκινα δάνεια που δεν συμφωνήθηκαν σε αυτό τον γύρο (κυρίως το θέμα της πώλησής τους σε ξένα funds), αλλά και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες, τα ενοίκια και πάνω απ' όλα το Ασφαλιστικό ή τμήμα αυτού.

Κανονικά, τα σχετικά μέτρα πρέπει να ψηφιστούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά το πιο πιθανό σενάριο τα τοποθετεί πλέον στον Δεκέμβριο.