Skip to main content

Νέες εκδόσεις ενόψει και επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα

Το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι η επόμενη έκδοση της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία.

Οι μεγάλοι ξένοι οίκοι το θεωρούν περίπου δεδομένο: Η Ελλάδα θα «βγει» άλλες δύο φορές στις αγορές, μέσω αντίστοιχων εκδόσεων, έως τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα, το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι η επόμενη έκδοση θα γίνει τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί τότε η ελληνική κυβέρνηση θα θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι "μπορεί και μόνη της" να βρει χρήμα, αν ζοριστεί πολύ. Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι σε εκείνη τη φάση θα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση, οπότε το συγκεκριμένο μήνυμα αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, από κάθε άποψη.

Από τεχνικής απόψεως, πάντως, μια επόμενη έκδοση μπορεί να αφορά ξανά την ανταλλαγή των υπολοίπων χρεογράφων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ, με άλλο ομόλογο μικρής διάρκειας. Κι έτσι να γίνει και πάλι η γνωστή μοιρασιά που έγινε και στην προηγούμενη έκδοση. Δηλαδή, οι ξένοι που θα συμμετέχουν στη διαδικασία να βάλουν φρέσκο χρήμα και οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν ανταλλαγή του ομολόγου που λήγει με ένα νέο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσει χρήμα, να οριστικοποιήσει την επιστροφή της στις αγορές και να εγγράψει άλλη μια θετική επίπτωση από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, τα φυσικά επακόλουθα της  συμφωνίας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν σταματούν εκεί:

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ. Αν αποκαθίσταται η σταθερότητα, όλα μπορούν να γίνουν...