Skip to main content

Νέες δηλώσεις στήριξης από τον Στίγκλιτζ

Θετική έκρινε την παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός, ο Νομπελίστας οικονομολόγος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Λανθασμένο χαρακτήρισε τον «φετιχισμό των ελλειμμάτων» ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ο κ. Στίγκλιτζ επεσήμανε ότι «καμία εταιρεία δεν θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη μία πλευρά τουισολογισμού της» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποφέρει λόγω των λαθών τωνάλλων και όχι των δικών της, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη μείωση τουαριθμού των Γερμανών τουριστών που φτάνουν στη χώρα μας λόγω της κρίσηςτης γερμανικής οικονομίας.

Μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει για βγει η χώρα μας από την κρίση,επεσήμανε ότι «πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και τηνπολιτική». Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, πρέπει να ενισχυθεί ηδιαφάνεια. Στο σημείο αυτό μάλιστα επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση γιατα βήματα που έχει κάνει για την ενίσχυση της διαφάνειας. Εξάλλου, έκρινε θετική την παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός χαρακτηρίζοντάς τον «αστέρα» του διεθνούς φόρουμ.

Ο κ. Στίγκλιτζ τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις δαπάνες. «Για παράδειγμα στην Αμερική ξοδεύουμε τεράστια ποσά για την άμυνα - για να αγοράζουμε όπλα που δεν λειτουργούν εναντίον εχθρών που δεν υπάρχουν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αυξηθεί και πάλι ο δανεισμός, καθώς μεγάλο μέρος του «πακέτου στήριξης» που παρείχε στις τράπεζες το αμερικανικό κράτος διοχετεύθηκε σε μερίσματα και μπόνους.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο κ. Στίγκλιτζ χαρακτήρισε αδύναμη την οικονομική ανάκαμψη και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την ταχύτητα με την οποία θα βγει από την κρίση η αμερικανική οικονομία.

«Παρόλο που πλέον ανεβαίνει το ΑΕΠ, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να νιώθουν τις επιπτώσεις της κρίσης», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι προοπτικές βελτίωσης θολές. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό».

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Στίγκλιτζ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα ελλείμματα αυξήθηκαν, αλλά τα χρήματα επενδύθηκαν σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις, τόσο μέσω ΕΣΠΑ όσο και μέσω ιδιωτών.

Παράλογοι οι φόβοι σχετικά με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας

Απέρριψε το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας μας, ο νομπελίστας καθηγητής Joseph Stiglitz, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του Εκόνομιστ.

Ο Joseph Stiglitz έκανε λόγο για παράλογους φόβους σχετικά με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε επίσης παράλογα τα υψηλά επίπεδα των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις, επισήμανε πάντως ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα και ότι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής είναι να βρει μια καλή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του ελλείμματος, της τόνωσης της οικονομίας και της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας όπου εκεί όπως είπε η μείωση μισθών δεν είχε τα αναμενόμενα οφέλη. Γενικότερα είπε ότι οι μειώσεις μισθών δεν οδηγούν στα αναμενόμενα όπως πολλοί υποστηρίζουν θετικά αποτελέσματα για την μείωση των ελλειμμάτων.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είπε ότι είναι «ενοχλητικό» το γεγονός ότι δανείζει με μηδενικά επιτόκια τις τράπεζες και δεν κάνει το ίδιο για τις χώρες- μέλη που την απαρτίζουν.