Skip to main content

Νέες απειλές από την τρόικα μετά την προκήρυξη των εκλογών

Κάτι παραπάνω από... άγριες δείχνουν να είναι οι διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές

Κάτι παραπάνω από... άγριες δείχνουν να είναι οι διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνονται σε κάθε ευκαιρία.

Το στοιχείο αυτό επαληθεύεται πολλαπλώς τα τελευταία 24ωρα, με βάση διάφορες, σκόρπιες, αποδείξεις, οι οποίες όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:

Οι τροικανοί υλοποιούν την βασική τους "απειλή", που θα χαρακτηρίζει 100% την εφαρμογή του Γ' Μνημονίου: Δηλαδή από εδώ και στο εξής λεφτά θα έρχονται στην Ελλάδα μόνο εφόσον εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Το θετικό στην παρούσα συγκυρία είναι ότι μέχρι το Νοέμβριο το Δημόσιο δεν έχει κάποια ανελαστική υποχρέωση προς τρίτους και άρα δεν τα χρειάζεται άμεσα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο "υπόγεια" απειλή. Αυτή αφορά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη ρύθμιση του χρέους, μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και μέσω της μείωσης του επιτοκίου. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως όποια συζήτηση έχει ξεκινήσει να γίνεται δεν αποτιμάται ονομαστικά σε όφελος μεγαλύτερο των 15 - 20 δισ ευρώ. Κι αυτό γιατί κάπου εκεί υπολογίζεται το τελικό ύψος της.

Μόνο που όσοι ξέρουν υποστηρίζουν ότι για να γίνει σοβαρή κουβέντα για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μιλάμε για ένα όφελος της τάξης των 100 δισ ευρώ.